Geen uitstap? Breng de haven naar je leerlingen met ons lesmateriaal

publish date
09.04.2020

Is je uitstap in de haven afgelast door de maatregelen tegen COVID-19? Geen nood! Gebruik ons lesmateriaal en stuur het door naar je leerlingen. Zo brengen we de haven samen met jou bij hen thuis. Op deze pagina bundelen we het met veel plezier per graad.

  1. Lager onderwijs
  2. Eerste graad secundair onderwijs
  3. Derde graad secundair onderwijs

Lager onderwijs

Gaat je rondvaart met ons niet door? Of ben je op zoek naar inspirerend materiaal om te gebruiken? Dan bieden wij net wat je nodig hebt.

Speel Van Haven tot Feest!

De eerste etappe van de game die je leerlingen tijdens de havenrondvaart spelen, is voortaan ook thuis en in de klas beschikbaar. In 5 minigames, afgewisseld met filmpjes, leren ze hoe verse bananen van de andere kant van de wereld tot op hun bord belanden. Dit verhaal over de banaan en containervervoer kadert in een groter spel, in volle ontwikkeling, om alle verschillende manieren van transport, opslag en havenactiviteiten te tonen. Veel plezier op havontuur!

Tip: Ga je voor een zo hoog mogelijk leerrendement? Daag je leerlingen na het spel uit om verder na te denken tijdens een nabespreking. Zo gaan spelen en leren hand in hand.

Duur: ca. 15 min.: 5 spelletjes van elk ca. 2 min., telkens geïntroduceerd door een korte video.

Benodigdheden: computer of laptop met internetverbinding

Filmpje: intro tot de haven

De leerlingen leren de haven al een beetje kennen. De leerlingen ontdekken het belang van onze haven, de grootte en waar al onze producten vandaan komen. Bekijk het hier: https://youtu.be/8aY1d13vBrY

Lesmateriaal over de haven

Ons lesmateriaal over de haven kan je ook perfect gebruiken los van een uitstap. Download ons hoekenwerk en de extra opdrachten en ga aan de slag. Dankzij de verschillende werkvormen kan je dit pakket volledig gebruiken of aanpassen aan jouw doelstellingen. 

Tip: Laat je leerlingen samen met hun ouders pannenkoeken bakken. Zo ontdekken ze samen welke soorten goederen er zijn. We vatten het samen in deze lestip.

Eerste graad secundair onderwijs

Deze webquest laat leerlingen kennis maken met verschillende aspecten van de haven. Zo leren ze de Schelde als rivier beter kennen en leren ze heel wat nieuwe begrippen als meanderen, holle en bolle oever, afzetting en erosie. We gaan ook dieper in op alle producten die de haven passeren, de industrie en zelfs de natuur in de haven. Laat hen het opdrachtenblad invullen en teurg sturen. Zo weet je meteen hoe ze het er vanaf gebracht hebben. 

Neem gerust contact op als je vragen hebt. We kunnen je ook een ingevuld exemplaar van de opdrachtenbundel bezorgen met verwijzingen naar de eindtermen.

Derde graad secundair onderwijs

De Leeuwenkuil

Met ons lespakkket De Leeuwenkuil ontwikkelen je leerlingen een idee of product dat tegemoet kan komen aan de huidige en toekomstige uitdagingen van een wereldhaven. Deze opdracht ondersteunt de onderzoekscompetenties van de leerlingen. De opdracht kan als vakoverschrijdend project aangepakt worden. Normaalgezien werken de leerlingen samen in kleine groepjes. Je kunt hen deze alleen laten doen of hen stimuleren om te videobellen met elkaar.

Cardgo

Met educatief kaartspel Cardgo, bestaande uit 5 kant-en-klare activiteiten, dompel je je leerlingen uit de derde graad onder in de haven van Antwerpen. Ze ervaren zelfstandig de impact van de haven op hun leefwereld, de weg die goederen afleggen en de diversiteit aan beroepen. Dankzij de verschillende opdrachten en de vele ondersteunende tools kun je je eigen les opbouwen op maat van de interesses en vaardigheden van je leerlingen, jouw eigen stijl en de beschikbare tijd. Ideaal als instap in het thema haven dus!

Hoger onderwijs

Ook in coronatijden kunnen je studenten een bezoek op maat brengen aan de haven van Antwerpen. Verrijk hen alsnog met veldkennis tijdens een gepersonaliseerde, interactieve, virtuele haventour. Dit digitale alternatief reikt hen zowel een theoretisch kader aan als een unieke inkijk in relevante havenbedrijven in de industriële, maritieme en logistieke sector.

Meer inspiratie nodig?

Honger naar meer havenlesmateriaal? We schreven eerder verschillende lestips rond topics uit de haven: 

Heb je zelf een tip die je met je collega's wilt delen?

Ben je zelf nog extra materiaal tegen gekomen en wil je dit graag delen? Laat het ons zeker weten en we nemen het met veel plezier op in dit overzicht!

UPDATE januari 2021

Helaas kunnen we nog steeds geen uitstappen in de haven organiseren wegens de huidige coronamaatregelen. Meer informatie daarover vind je op onze FAQ-pagina.