Geen uitstap? Breng de haven naar je leerlingen met ons lesmateriaal

publish date
09.04.2020

Is je uitstap in de haven afgelast door de maatregelen tegen COVID19? Geen nood! Gebruik ons lesmateriaal en stuur het door naar je leerlingen. Zo brengen we de haven samen met jou bij hen thuis. Op deze pagina bundelen we het met veel plezier per graad.

  1. Lager onderwijs
  2. Eerste graad secundair onderwijs
  3. Derde graad secundair onderwijs

Lager onderwijs

Gaat je rondvaart met ons niet door? Of ben je op zoek naar inspirerend materiaal om te gebruiken? Dan bieden wij net wat je nodig hebt.

Filmpje: intro tot de haven

De leerlingen leren de haven al een beetje kennen. De leerlingen ontdekken het belang van onze haven, de grootte en waar al onze producten vandaan komen. Bekijk het hier: https://youtu.be/8aY1d13vBrY

Ons lesmateriaal over de haven

We bieden heel wat lesmateriaal aan over de haven. Je kunt dit ook perfect gebruiken zonder uitstap nadien! Dankzij de verschillende werkvormen kun je dit pakket volledig gebruiken of aanpassen aan jouw doelstellingen. Download ons hoekenwerk en de extra opdrachten op deze pagina.

Extra tip: laat je leerlingen samen met hun ouders pannenkoeken bakken. Zo ontdekken ze samen welke soorten goederen er zijn. We vatten het samen in deze lestip.

Eerste graad secundair onderwijs

Deze webquest laat leerlingen kennis maken met verschillende aspecten van de haven. Zo leren ze de Schelde als rivier beter kennen en leren ze heel wat nieuwe begrippen als meanderen, holle en bolle oever, afzetting en erosie. We gaan ook dieper in op alle producten die de haven passeren, de industrie en zelfs de natuur in de haven. Laat hen het opdrachtenblad invullen en teurg sturen. Zo weet je meteen hoe ze het er vanaf gebracht hebben. 

Neem gerust contact op als je vragen hebt. We kunnen je ook een ingevuld exemplaar van de opdrachtenbundel bezorgen met verwijzingen naar de eindtermen.

Meer inspiratie nodig? We schreven eerder verschillende lestips rond topics uit de haven: 

Derde graad secundair onderwijs

Met ons lespakkket 'De Leeuwenkuil' ontwikkelen je leerlingen een idee of product dat tegemoet kan komen aan de huidige en toekomstige uitdagingen van een wereldhaven. Deze opdracht ondersteunt de onderzoekscompetenties van de leerlingen. De opdracht kan als vakoverschrijdend project aangepakt worden. Normaalgezien werken de leerlingen samen in kleine groepjes. Je kunt hen deze alleen laten doen of hen stimuleren om te videobellen met elkaar.

Heb je zelf een tip die je met je collega's wilt delen?

Ben je zelf nog extra materiaal tegen gekomen en wil je dit graag delen? Laat het ons zeker weten en we nemen het met veel plezier op in dit overzicht!

UPDATE 27 april 2020

Helaas kunnen we geen uitstappen in de haven meer organiseren dit schooljaar door de maatregelen tegen COVID19. Meer informatie daarover vind je hier.

Je uitstap voor volgend schooljaar boeken kan uiteraard wel nog steeds via het reservatieformulier.

Volgende van de detaillijst