Nieuwe workshopruimte voor daguitstap Port Xpert in Fort Liefkenshoek

publish date
05.10.2023

Kom je op Port Xpert-dagexcursie met je leerlingen? Dan zal je je uitstap voortaan starten in Fort Liefkenshoek in Kallo. Tot de opening van het gebouw van Havenwereld stelt de gemeente Beveren gratis een net gerennoveerde workshopruimte ter beschikking om samen jongeren te blijven onderdompelen in de haven.

Nieuwe workshopruimte Port Xpert Fort Liefkenshoek

Port Xpert is een educatieve daguitstap voor leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar. De uitstap bestaat in twee thema’s. Jongeren maken kennis met de industrie in de haven of met de internationale handel en logistiek, en de bijbehorende beroepen uit deze sectoren.

Te gast midden in de haven in Fort Liefkenshoek

Port Xpert zocht een alternatieve locatie om leerlingen te ontvangen in de haven nadat de oorspronkelijke workshoplocatie in Lillo sloot. De gemeente Beveren zag een meerwaarde in een samenwerking en stelt gratis een workshopruimte in Fort Liefkenshoek ter beschikking. Het lokaal is gevestigd in zijn voormalige horecapunt. Dat onderging een grondige renovatie en is nu helemaal klaar om klassen te ontvangen. 

Deze unieke locatie is uiterst geschikt om je leerlingen te laten kennismaken met de haven en haar omgeving. Fort Liefkenshoek ligt immers aan de Schelde en in het midden van deze boeiende wereldhaven, waardoor ze meteen worden ondergedompeld de havensfeer. Deze erfgoedsite toont ook dat de haven, naast de vele sectoren en operationele activiteiten, ook recreatieve facetten heeft.

Win-win voor de haven en je leerlingen

Jongeren laten kennismaken met bedrijven in de haven via arbeidsmarktgerichte educatieve programma’s, zoals Port Xpert, blijkt nodig. De haven van Antwerpen en Zeebrugge is immers de grootste economische motor van ons land met veel mooie maar vaak weinig gekende jobkansen.

Daarom zijn excursies zoals deze een win-winsituatie voor de haven en voor de leerlingen, want de bedrijven kunnen een zaadje planten bij de werknemers van de toekomst en de leerlingen ontdekken er misschien wel interessante jobs die bij hen passen. Deze belangrijke doelstelling ondersteunt de gemeente Beveren graag.

Tijdelijke thuis tot opening nieuwe locatie Havenwereld

Nog tot eind 2025 stelt de gemeente Beveren het lokaal in Fort Liefkenshoek ter beschikking. Vanaf het voorjaar van 2026 zal Havenwereld op de Droogdokkensite aan het Eilandje een gebouw openen dat zowel de educatieve havenprogramma’s voor scholen huisvest als de activiteiten van Portopolis, het bezoekerscentrum van Port of Antwerp-Bruges voor het brede publiek.

Meer weten over Port Xpert?

Port Xpert laat leerlingen van de derde graad middelbaar kennismaken met de haven aan de hand van originele leermethoden. De dag bestaat uit een interactieve workshop in de voormiddag en een bedrijfsbezoek in de namiddag. Daar zien ze de praktijk op de werkvloer en gaan ze op speeddate met werknemers. Elke activiteit is op maat gemaakt van de jongeren om hen te enthousiasmeren voor de haven, haar sectoren en de vele jobkansen en beroepsprofielen die zij er kunnen vinden. 

Het programma bestaat in twee thema's:

1. Port Xpert Industrie over de industriële sector, met een VR-workshop en bezoek aan een industrieel bedrijf:

2. Port Xpert Shipping over de internationale handel en logistieke keten, met een economisch bordspel en een bezoek aan een bedrijf uit de shippingsector:

Meer weten over Fort Liefkenshoek?

Wil je Fort Liefkenshoek zelf gaan verkennen, los van een havenexcursie? Dat kunnen we warm aanbevelen, zowel met je leerlingen als met het gezin. Want dit verdedigingsbouwwerk uit de 16e eeuw ligt te midden van de bedrijvige industrie en de rustige poldernatuur, en kent een spannende geschiedenis. Die kan je ontdekken in hun interactieve bezoekerscentrum. Of ga kuieren op de gezellige wandelpaden, beklim de uitkijktoren met uitzicht over de Schelde en spot indrukwekkende schepen.

Bovendien organiseren ze doorheen het jaar heel wat toffe activiteiten voor jong en oud, dus hou zeker hun website en Facebook-pagina in de gaten.

Meer info: