Neem al een kijkje in Havenwereld

publish date
25.01.2024

We hebben het je al verteld: het Havencentrum zet samen met recreatief bezoekerscentrum Portopolis koers naar Havenwereld, een initiatief van Provincie Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges. Vandaag gaf de Provincieraad groen licht voor de bouw van dit innovatieve havenbelevingscentrum op de Droogdokkensite in Antwerpen. Architectenbureau Atelier Kempe Thill BV tekende het ontwerp uit. Dit gebouw zal haar deuren openen voor het publiek in het voorjaar van 2026, met een interactief havenbelevingsparcours, games en doe-opdrachten. Die dompelen bezoekers onder in de boeiende wereld van de haven en enthousiasmeren jongeren voor een carrière in de sector. Benieuwd? Je krijgt al een voorsmaakje!

Ontwerp gevel Havenwereld
Ontwerp van de gevel van Havenwereld

Het indrukwekkende gebouw, ontworpen door Atelier Kempe Thill, zal circa 1.500 m² aan ruimte bieden voor beleving en kennis. Door de combinatie van restauratie en nieuwbouw wordt het ruwe, industriële karakter van de Droogdokkensite behouden. Het belevingscentrum omvat educatieve ruimtes, een inkomhal, workshopruimtes, een horecagelegenheid en administratieve en technische ondersteunende lokalen.

Jelmer Buurma, architect Atelier Kempe Thill: “Havenwereld wordt gerealiseerd op een prominente locatie op de grens van stad en haven. Het ontwerp sluit aan bij de monumentale industriële schaal en uitstraling van de site. De realisatie van het project vraagt om een zorgvuldige omgang met het bestaande patrimonium op de Droogdokkensite.”

Erfgoed en innovatie: combinatie van oud en nieuw

De voorgestelde bouwplannen omvatten de sloop van de bestaande kantoorgebouwen, gevolgd door een nieuwbouw op de vrijgekomen ruimte. Die bestaat uit de ruwbouw, afwerking en technische installaties. Het project zal twee bestaande panden integreren, waarbij de voormalige dienstwoningen en de propellerwerkplaats op de Droogdokkensite een grondige renovatie krijgen. De huidige planning voorziet in de start van de afbraakwerken in de tweede jaarhelft van 2024, met een opening voor het publiek in 2026. In de bouw investeert de provincie 11 miljoen euro.

Ontwerp inkomhal Havenwereld
Ontwerp van de inkomhal van Havenwereld

Beleving, educatie en recreatie

Havenwereld integreert de educatieve activiteiten van het provinciaal Havencentrum en de publieksgerichte activiteiten van Portopolis van Port of Antwerp-Bruges. Naast jongeren en scholen zijn gezinnen, toeristen en groepen welkom om de diverse aspecten van de haven te verkennen, ontdekken en beleven, zoals de industrie, logistiek, maritieme sector, energietransitie en innovatie.

Ook zullen bezoekers er ervaren welke mensen die wereldhaven doen draaien, hoeveel verschillende soorten jobs en loopbaankansen de haven biedt en hoe al die mensen mee vorm geven aan de toekomst. Het is immers dankzij straffe koppen dat deze economische motor zo goed draait. Hoe meer mensen dit op een leuke manier ondervinden, hoe beter dus.

De belevingsinrichting van Havenwereld is in volle ontwikkeling. Daarbij maken we o.a. gebruik van onze 35 jaar aan expertise van interactieve werking met jonge mensen, maar geven bijvoorbeeld ook focusgroepen met havenexperten, het onderwijs en jongeren dit mee vorm. We kijken ernaar uit om havenbeleving naar een volgend niveau te tillen.

Aannemer gezocht

De aanbesteding voor de bouw van Havenwereld wordt nu officieel gestart. Het gedetailleerde ontwerp en verdere informatie zijn digitaal beschikbaar voor alle geïnteresseerde partijen, via het officieel kanaal voor aannemers E-procurement.

Ontwerp ruimte belevingsparcours Havenwereld
Ontwerp van de ruimte voor het belevingsparcours in Havenwereld

Meer info

Lees dit artikel op havenwereld.be.

 
Havencentrum en Portopolis zetten samen koers naar Havenwereld.