Havenwereld: verken, ontdek & beleef de haven

publish date
05.07.2023

In het voorjaar van 2026 openen de provincie Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges Havenwereld, een belevingscentrum over de haven. Met een havenbelevingsparcours, games en doe-opdrachten wil het nieuwe belevingscentrum bezoekers onderdompelen in de fascinerende en verrassende wereld van de haven en jongeren warm maken voor een job in de sector.

Havenwereld wide

Havenwereld zal de educatieve activiteiten van het provinciaal Havencentrum en de activiteiten gericht op het grote publiek van Portopolis van Port of Antwerp-Bruges integreren. Naast jongeren en scholen zijn ook gezinnen, toeristen en groepen welkom om de boeiende wereld van de haven te ontdekken. Diverse sectoren, waaronder de industrie, logistiek en maritieme sector, evenals boeiende thema's zoals de energietransitie en innovatie, komen aan bod.

Bouw

Havenwereld zal een prominente plaats krijgen op de Droogdokkensite in Antwerpen. Het nieuwe gebouw, ontworpen door Atelier Kempe Thill, zal ongeveer 1.500m² aan ruimte bieden voor beleving en kennis. Het gebouw wordt een combinatie van restauratie en nieuwbouw. Het ruwe, industriële karakter van de site blijft overeind. De opening is gepland in het voorjaar van 2026.
 

Schets Droogdokken
3D-beeld site (mei 2023)

Beleving voor en met jongeren

Voor de ontwikkeling van de beleving stelden beide partners het Nederlandse bureau Heijmerink-Wagemakers Vormgeversatelier aan dat zal werken met een zeer divers team van specialisten in zowel educatie, multimedia als conceptontwikkeling. Er worden participatietrajecten met jongeren, onderwijsspecialisten en havenspecialisten opgestart om de beleving mee vorm te geven.

In de verschillende ruimtes worden de bezoekers ondergedompeld in de fascinerende wereld van de haven en ontdekken ze de diversiteit van de haven.  Scholen kunnen naast de rondleidingen ook interactieve workshops boeken. Horeca is beschikbaar in het gebouw voor zowel de bezoekers van Havenwereld als die van de Droogdokkensite.

Voorontwerp propellerwerkplaats
Voorontwerp propellerwerklplaats (mei 2023)

Havenwereld

De naam Havenwereld vindt zijn oorsprong in de levendige en dynamische wereld die de haven vertegenwoordigt. In Havenwereld krijg je de kans om onze wereldhaven te verkennen, te ontdekken en te beleven in al haar facetten.

Havenwereld verbindt mensen en de haven. Dat doen we om de haven te positioneren als een plek van mogelijkheden en kansen, zowel op individueel als maatschappelijk vlak. De nadruk ligt op een open en inclusieve aanpak, waarbij beleving, sensibilisering en activatie centraal staan.