FAQ coronavirus: een antwoord op al je vragen

In het schooljaar 2021-2022 willen bij het Havencentrum op excursie komen. Kan dat?

Ja! Sterker nog, je kan zelfs weer coronaveilig met grotere groepen bij ons terecht. Op voorwaarde dat de huidige maatregelen van kracht blijven (*), natuurlijk. We kijken er écht naar uit om jou en je leerlingen met open armen te kunnen ontvangen. Tot snel?

(*) Elke reservatie is onder voorbehoud, want de beschikbaarheid van elk programma is afhankelijk van de evolutie van de geldende coronavoorschriften van alle sectoren waarmee het Havencentrum rekening moet houden: onderwijs, werk, horeca, cultuur, gidsen, busvervoer, jeugd, etc. Daarnaast kunnen maatregelen en wijzigingen verschillen per programma, aangezien bepaalde coronagerelateerde factoren (bv. mogelijkheid tot ventilatie, scheiding klasbubbels, social distancing, zonder overnachting, etc.) tijdens de ene excursie meer mogelijk zijn dan bij de andere.

Ten slotte brengt het virus enkele belangrijke bijkomende administratieve afspraken met zich mee. Die kan je nalezen in artikel 9 van onze afsprakennota.

Zijn de excursies veilig? Welke coronamaatregelen gelden er tijdens de uitstap?

Neem de infofiche door voor een coronaveilige activiteit

Jullie veiligheid en die van onze begeleiders is voor ons de allereerste prioriteit. Om jullie bezoek in goede, corona-proof banen te leiden hebben we een behapbare infofiche opgesteld met alle praktische informatie en bijkomende afspraken die gelden voor, tijdens en na je havenbezoek of workshop. Ook handig om mee te geven aan alle begeleiders, zodat iedereen op de hoogte is. Die kan je hieronder downloaden en aanwenden om je risicoanalyse op te stellen. Jullie kunnen dus met een gerust hart met ons de haven in.

Geüpdatet op 22 november 2021

Enkele kanttekeningen bij deze infofiche

 • Let op: Door de veranderende coronavoorschriften is de inhoud van bovenstaande documenten onder voorbehoud. Bovendien moet het Havencentrum voor zijn corona-aanpak rekening houden met de protocollen van uiteenlopende sectoren (onderwijs, werk, horeca, cultuur, gidsen, busvervoer, jeugd, etc.). Dat maakt dat we onze aanpak moeten bijschaven wanneer er binnen een of meerdere sectoren nieuwe protocollen in werking treden, waardoor wij geregeld moeten schakelen. Download en lees deze documenten kort voor je bezoek nog eens opdat je zeker de meest recente versie in handen hebt.
 • Deze voorschriften zijn van toepassing op
 • Haven in Landschappen voor de 1e graad secundair onderwijs;
 • Haven vol Techniek (met het Havencentrum als nieuwe startlocatie) voor de 1e graad secundair onderwijs;
 • LEGO® Haven Studio met of zonder rondrit voor de 1e en 2e graad secundair onderwijs;
 • Havenlandklassen voor de 2e graad secundair onderwijs (afhankelijk van de aard van de activiteiten van het gepersonaliseerde programma, ontvang je bijkomende instructies indien een activiteit dit vereist);
 • Port Classic zonder of met bedrijfsbezoeken voor de 3e graad secundair onderwijs;
 • Fysieke haventours voor het volwassenonderwijs;
 • Fysieke haventours voor het hoger onderwijs: zonder of met bedrijfsbezoeken;
 • Van stad aan het water tot wereldhaven (Haven XL & Haven XXL) voor bedrijven en verenigingen.
 • Havenrondvaart voor de 3e graad basisonderwijs: aangezien de situatie op het schip erg verschilt van onze andere programma's, werken we hiervoor een apart scenario uit;
 • De virtuele haventour voor het hoger en volwassen onderwijs: deze activiteit vindt digitaal plaats en hoeft dus geen rekening te houden met deze infofiche. In de afsprakennota vind je de bijkomende, aparte afspraken voor dit programma.

Wat als de situatie verandert? Kan ik annuleren?

Wij blijven de verdere instructies en protocolupdates nauwgezet volgen en, wanneer het Havencentrum de corona-aanpak moet aanpassen of een excursie moet annuleren, zal een van onze onthaalmedewerkers je contacteren om de activiteit kosteloos te annuleren of te verplaatsen.

Annuleer of wijzig je reservatie kosteloos bij overmacht

Kan jullie uitstap helaas niet doorgaan door maatregelen opgelegd door de (federale, Vlaamse of lokale) overheid of door een andere overmachtssituatie? Laat ons alsjeblieft snel iets weten op reservatie@havencentrum.be of via 035699012, dan annuleren wij die voor jou. Dat kan dit schooljaar 2021-2022 nog steeds volledig kosteloos in geval van overmacht. In artikel 9 van onze afsprakennota vind je hier alles over terug. Indien lokale maatregelen (bv. Brussels Hoofdstedelijk Gewest) jullie activiteit verhinderen, verwachten we dat jullie ons hiervan zelf op de hoogte brengen en de nodige bewijsvoering bezorgen.

Uitstellen kan ook, maar alle reservaties blijven uiteraard onder voorbehoud. De beschikbare data vind je in de kalenders op de webpagina van de excursie in kwestie.

Mijn school bevindt zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Kunnen wij op excursie komen?

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er momenteel andere coronavoorschriften van kracht. Zoals bij elke andere reservatie, blijven ook reservaties voor jullie school onder voorbehoud van de geldende maatregelen in jullie regio. Neem gerust contact met ons op via reservatie@havencentrum.be om de mogelijkheden te bekijken.

Nadert je havenuitstap en zal die niet kunnen plaatsvinden wegens de lokale voorschriften? Dan verwachten we dat jij ons hiervan op de hoogte brengt en de nodige bewijsvoering bezorgt, zodat we je reservatie kunnen annuleren, zoals hierboven en in artikel 9 van onze afsprakennota beschreven.

Kan ik excursies vastleggen?

Jazeker, de reservaties staan open! Momenteel kan je nieuwe boekingen plaatsen voor dit schooljaar 2021-2022, steeds onder voorbehoud van de veranderende coronamaatregelen. Twijfel je om een activiteit te reserveren uit angst voor annulatiekosten? Maak je geen zorgen: indien de pandemie of een andere overmachtssituatie je havenbezoek niet toelaat, kan je volledig kosteloos annuleren. Dat vind je terug in artikel 9 van onze afsprakennota.

Op welke data kan je reserveren? Onderwijsinstellingen vinden per activiteitspagina op onze website onder ‘Voor scholen’ een agenda met alle beschikbare data voor je excursie naar keuze. Hier kan je eenvoudig nakijken welke excursiemomenten er in je programma passen. Bedrijven en verenigingen kunnen beschikbare data navragen op reservatie@havencentrum.be.

Een geschikte datum gevonden? Mail je voorkeursdatum en twee alternatieve data naar reservatie@havencentrum.be. We proberen je bericht zo snel mogelijk te behandelen. Van zodra de nieuwe datum is ingepland, sturen we je een nieuwe reservatielink. Je reservatie is definitief nadat je via deze link de definitieve datum hebt bevestigd.

Welk alternatief aanbod voor in de klas kan ik raadplegen?

Kan je voorlopig niet met je leerlingen op havenbezoek komen, maar wil je hen alsnog de haven laten leren kennen? Breng de haven toch nog naar je leerlingen met ons lesmateriaal. We hebben ons aanbod overzichtelijk per graad voor je opgelijst. Veel lesplezier!

Hoe kan ik op de hoogte blijven van jullie plannen en aanbod?

Wil je op de hoogte blijven? Als je je inschrijft op onze nieuwsbrief ‘Haven in de Klas’, krijg je ons nieuws als eerste. Je kan uiteraard ook onze website en socialemediakanalen in de gaten houden – ook via die weg brengen we je zo snel mogelijk op de hoogte. Volg ons dus op Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.

Ik heb nog een andere vraag. Wat doe ik?

Die beantwoorden we graag! Contacteer ons op info@havencentrum.be.