FAQ coronavirus: een antwoord op al je vragen

In het schooljaar 2020-2021 willen bij het Havencentrum op excursie komen. Kan dat?

Eindelijk is het zover: de versoepelde coronavoorschriften in het onderwijs laten een voorzichtige heropstart toe in mei en juni, met een beperkt, 100% coronaveilig aanbod en verlaagde capaciteit, op voorwaarde dat de huidige maatregelen van kracht blijven. Ondanks die beperkingen kijken we er toch écht naar uit om jou en je leerlingen opnieuw met open armen te kunnen ontvangen.

Hoe de situatie er de komende maanden uitziet? Wij blijven de verdere instructies en protocolupdates nauwgezet volgen en houden je, indien verdere acties of annulaties nodig zouden zijn, op de hoogte.

Nu mogelijk:

  • De virtuele haventour voor het hoger en volwassen onderwijs;
  • Haven in Landschappen vanuit het Havencentrum met aangepaste corona-proof route voor de 1e graad secundair onderwijs;
  • LEGO® Haven Studio met of zonder rondrit voor de 1e en 2e graad secundair onderwijs;
  • Port Classic zonder bedrijfsbezoeken met aangepaste corona-proof route voor de 3e graad secundair onderwijs.

Vanaf 1 juni mogelijk (*): 

De volgende excursies vinden coronaveilig plaats van zodra het kan (*):

Over de volgende excursies zijn we afhankelijk van externe locaties en hebben we nog geen duidelijkheid over onze capaciteit, maar van zodra we meer weten, brengen we je op de hoogte. Hou dit overzicht dus in de gaten:

 (*) Deze startdata zijn onder voorbehoud en kunnen, indien nodig, worden verlengd. Daarnaast kunnen startdata verschillen per programma, aangezien bepaalde coronamaatregelen (bv. mogelijkheid tot ventilatie, scheiding klasbubbels, social distancing, zonder overnachting, etc.) tijdens de ene excursie meer mogelijk zijn dan bij de andere. Hierdoor hangt het aantal opstartende programma's af van de maatregelen die op dat moment van kracht zijn.

Daarnaast brengt het virus enkele belangrijke bijkomende administratieve afspraken met zich mee. Die kan je nalezen in artikel 9 van onze afsprakennota.

Zijn de excursies veilig? Welke coronamaatregelen gelden er tijdens de uitstap?

Jullie veiligheid en die van onze begeleiders is voor ons de allereerste prioriteit. Om jullie bezoek in goede, corona-proof banen te leiden hebben we een gedetailleerd draaiboek opgesteld met alle praktische informatie en bijkomende afspraken die gelden tijdens de excursies. Bovendien voorzien we een behapbare infofiche die enkele belangrijke aandachtspunten samenvat voor een veilige gidsactiviteit, handig om mee te geven aan alle begeleiders. Die documenten kan je hieronder downloaden en kan je gebruiken om je risicoanalyse op te stellen. Jullie kunnen dus met een gerust hart met ons de haven in.

Geüpdatet op 19 mei 2021: Door de veranderende coronavoorschriften is de inhoud van bovenstaande documenten onder voorbehoud. Download ze kort voor je bezoek nog eens opdat je zeker de meest recente versie in handen hebt.

Hou er ook rekening mee dat we door de coronavoorschriften werken met een verlaagde capaciteit. Dit is namelijk de maximumcapaciteit in het Havencentrum-gebouw onder de geldende maatregelen. Als je een reservatie hebt gemaakt voor een groep groter dan 100 deelnemers, vragen we je om de groep te spreiden over twee dagen. Onze onthaalmedewerkers helpen je graag verder op reservatie@havencentrum.be.

Waarom kunnen er nog geen havenrondvaarten plaatsvinden? 

Ondanks de versoepelingen zijn we jammer genoeg genoodzaakt om alle rondvaarten in mei en juni te annuleren, omdat we op de boot niet kunnen voldoen aan alle nodige coronavoorschriften binnen het onderwijs. Ten eerste is social distancing tussen klasbubbels onmogelijk door de smalle gangen, het tekort aan toiletten en het nodige doorschuifsysteem. Daarnaast zouden klasgroepen plaatsnemen in éénzelfde binnenruimte en kan de circulatie niet worden opgesplitst. Ten slotte kunnen de ruimten te weinig worden verlucht. Voor havenrondvaarten zijn er dus verdere versoepelingen nodig. Wanneer die er komen, is onzeker. Omdat we je duidelijkheid willen bieden, hebben we deze jammere beslissing moeten nemen. Alvast van harte bedankt voor je begrip. 

In de tussentijd kan je de haven in je klas brengen met havengame Van Haven tot Feest en het lespakket. Tegelijk blijven we volop verderbouwen aan nieuw materiaal voor een betere havenbeleving voor jou en je leerlingen.

Wanneer ontvang ik uitsluitsel over mijn activiteit?

Heb je dit schooljaar nog reservaties? Om jou, onze klant, maar ook onze gidsen en partners in deze onvoorspelbare tijden de nodige duidelijkheid te bieden, hebben we je ten laatste op 20 mei uitsluitsel gegeven over of je uitstap kan doorgaan. Daarvoor baseren we ons op de maatregelen die op dat moment gelden. Geen mail ontvangen? Neem contact op via reservatie@havencentrum.be.

We willen een excursie annuleren. Kan dat?

Hebben jullie op basis van risicoanalyses intern al besloten om jullie uitstap niet te laten doorgaan? Laat ons alsjeblieft iets weten op reservatie@havencentrum.be, dan annuleren wij die voor jou. Dat kan dit schooljaar 2020-2021 volledig kosteloos. Ook volgend schooljaar 2021-2022 kan dat in geval van overmacht. In artikel 9 van onze afsprakennota vind je hier alles over terug.

Uitstellen kan ook, maar alle reservaties blijven uiteraard onder voorbehoud. De beschikbare data vind je in de kalenders op de webpagina van de excursie in kwestie.

Wanneer het Havencentrum beslist om de excursie te annuleren, zal een van onze onthaalmedewerkers jou contacteren om de activiteit kosteloos te annuleren of te verplaatsen.

Vanaf wanneer kan ik weer excursies vastleggen?

Momenteel kan je nieuwe boekingen plaatsen voor dit en volgend schooljaar, steeds onder voorbehoud van de veranderende coronamaatregelen. Twijfel je om een activiteit te reserveren uit angst voor annulatiekosten? Maak je geen zorgen: indien de pandemie of een andere overmachtssituatie je havenbezoek niet toelaat, kan je volledig kosteloos annuleren. Dat vind je terug in artikel 9 van onze afsprakennota.

Op welke data kan je reserveren? Onderwijsinstellingen vinden per activiteitspagina op onze website onder ‘Voor scholen’ een agenda met alle beschikbare data voor je excursie naar keuze. Hier kan je eenvoudig nakijken welke excursiemomenten er in je programma passen. Bedrijven en verenigingen kunnen beschikbare data navragen op reservatie@havencentrum.be.

Een geschikte datum gevonden? Mail je voorkeursdatum en twee alternatieve data naar reservatie@havencentrum.be. We proberen je bericht zo snel mogelijk te behandelen. Van zodra de nieuwe datum is ingepland, sturen we je een nieuwe reservatielink. Je reservatie is definitief nadat je via deze link de definitieve datum hebt bevestigd.

In afwachting van jullie heropstart wil ik mijn leerlingen alsnog de haven laten leren kennen. Welk alternatief aanbod voor in de klas kan ik raadplegen?

Breng de haven toch nog naar je leerlingen, op een even leerrijke manier, met ons lesmateriaal. We hebben ons aanbod overzichtelijk per graad voor je opgelijst. Veel lesplezier!

Hoe kan ik op de hoogte blijven van jullie plannen en aanbod?

Wil je op de hoogte blijven? Als je je inschrijft op onze nieuwsbrief ‘Haven in de Klas’, krijg je ons nieuws als eerste. Je kan uiteraard ook onze website en socialemediakanalen in de gaten houden – ook via die weg brengen we je zo snel mogelijk op de hoogte. Volg ons dus op Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.

Ik heb nog een andere vraag. Wat doe ik?

Die beantwoorden we graag! Contacteer ons op info@havencentrum.be.