FAQ coronavirus: een antwoord op al je vragen

Waarom kunnen er nog geen excursies plaatsvinden? 

Door de eerste versoepelingen voor extra-murosactiviteiten vanaf 15 maart was het Havencentrum zich achter de schermen volop aan het klaarstomen voor een voorzichtige heropstart na de paasvakantie met een beperkt, 100% coronaveilig aanbod en verlaagde capaciteit. Jammer genoeg ziet de situatie er nu weer erg onzeker uit. Vanaf 22 maart zijn extra-murosactiviteiten namelijk enkel toegestaan met een continue, strikte scheiding van klasbubbels en in openlucht. Dit is helaas niet mogelijk voor onze (grotendeels) indoor programma’s. Bovendien zijn alle lessen in het lager en secundair onderwijs opgeschort t.e.m. 18 april. De onduidelijkheid rond dit soort extra-murosactiviteiten binnen het onderwijs na de paasvakantie en de onstabiele pandemiesituatie maken de komende periode bijzonder onvoorspelbaar en we willen jou, onze klant, maar ook onze gidsen en partners de nodige duidelijkheid bieden. Daarom is het Havencentrum jammer genoeg genoodzaakt om ook alle activiteiten in april te annuleren.

Hoe de situatie er in mei uitziet? Wij blijven de verdere instructies en protocolupdates nauwgezet volgen en houden je, indien verdere acties of annulaties nodig zouden zijn, op de hoogte. We hopen je zo snel mogelijk weer met open armen te kunnen ontvangen, in gezondere tijden. Alvast van harte bedankt voor je begrip. In de tussentijd bouwen we volop verder aan projecten om hier sterker uit te komen. Corona-proof én future-proof

Heb je verdere vragen? Ons onthaalteam helpt je graag verder via reservatie@havencentrum.be.

In het schooljaar 2020-2021 willen bij het Havencentrum op excursie komen. Kan dat?

Nu mogelijk:

De volgende excursies vinden coronaveilig plaats van zodra het kan, dus ten vroegste vanaf mei 2021 (*):

Over de volgende excursies zijn we afhankelijk van externe locaties en hebben we nog geen duidelijkheid over onze capaciteit, maar van zodra we meer weten, brengen we je op de hoogte. Hou dit overzicht dus in de gaten:

 (*) Deze startdatum is onder voorbehoud en kan, indien nodig, worden verlengd. Daarnaast kunnen startdata verschillen per programma, aangezien bepaalde coronamaatregelen (bv. mogelijkheid tot ventilatie, scheiding klasbubbels, social distancing, zonder overnachting, etc.) tijdens de ene excursie meer mogelijk zijn dan bij de andere. Hierdoor hangt het aantal opstartende programma's af van de maatregelen die op dat moment van kracht zijn.

Daarnaast brengt het virus enkele belangrijke bijkomende administratieve afspraken met zich mee. Die kan je nalezen in artikel 9 van onze afsprakennota.

Wanneer ontvang ik uitsluitsel over mijn activiteit?

Heb je reservaties in mei of juni? Om jou, onze klant, maar ook onze gidsen en partners in deze onvoorspelbare tijden de nodige duidelijkheid te bieden, geven we je ten laatste op volgende momenten uitsluitsel over of je uitstap kan doorgaan. Daarvoor baseren we ons op de maatregelen die op dat moment gelden:

  • Op 20 april 2021 voor activiteiten in mei 
  • Op 20 mei 2021 voor activiteiten in juni 

We willen een excursie annuleren. Kan dat?

Hebben jullie op basis van risicoanalyses intern al besloten om jullie uitstap niet te laten doorgaan? Laat ons alsjeblieft iets weten op reservatie@havencentrum.be, dan annuleren wij die voor jou. Dat kan dit schooljaar 2020-2021 volledig kosteloos. In artikel 9 van onze afsprakennota vind je hier alles over terug.

Uitstellen kan ook, maar alle reservaties blijven uiteraard onder voorbehoud. De beschikbare data vind je in de kalenders op de webpagina van de excursie in kwestie.

Wanneer het Havencentrum beslist om de excursie te annuleren, zal een van onze onthaalmedewerkers jou contacteren om de activiteit kosteloos te annuleren of te verplaatsen.

Zijn de excursies, van zodra die kunnen doorgaan, veilig? Welke coronamaatregelen gelden er tijdens de uitstap?

Jullie veiligheid en die van onze begeleiders is voor ons de allereerste prioriteit. Om jullie bezoek in goede, corona-proof banen te leiden hebben we een gedetailleerd draaiboek opgesteld met alle praktische informatie en bijkomende afspraken die gelden tijdens de excursies. Bovendien voorzien we een behapbaar overzicht van alle voorzorgsmaatregelen voor een veilige gidsactiviteit, handig om mee te geven aan alle begeleiders. Die documenten zal je ruim voor je excursie kunnen downloaden op deze pagina. Jullie kunnen dus met een gerust hart met ons de haven in.

Hou er wel rekening mee dat we door de coronavoorschriften werken met een verlaagde capaciteit op rechteroever. Dit is namelijk de maximumcapaciteit in het Havencentrum-gebouw onder de geldende maatregelen. Als je een reservatie hebt gemaakt voor een groep groter dan 100 deelnemers, vragen we je om de groep te spreiden over twee dagen. Onze onthaalmedewerkers helpen je graag verder op reservatie@havencentrum.be.

Onze excursie kan niet doorgaan en wij hebben al betaald. Wanneer ontvang ik informatie over de terugbetaling?

Wij mailen je met alle informatie omtrent de terugbetaling. Heb je nog geen bericht ontvangen? Neem dan zeker contact op met ons onthaalteam via reservatie@havencentrum.be. We helpen je graag verder.

Vanaf wanneer kan ik weer excursies vastleggen?

Momenteel kan je nieuwe boekingen plaatsen voor dit schooljaar, steeds onder voorbehoud van de veranderende coronamaatregelen. Vanaf 1 februari 2021 kan dat voor schooljaar 2021-2022. 

Op welke data kan je reserveren? Onderwijsinstellingen vinden per activiteitspagina op onze website onder ‘Voor scholen’ een agenda met alle beschikbare data voor je excursie naar keuze. Hier kan je eenvoudig nakijken welke excursiemomenten er in je programma passen. Bedrijven en verenigingen kunnen beschikbare data navragen op reservatie@havencentrum.be.

Een geschikte datum gevonden? Mail je voorkeursdatum en twee alternatieve data naar reservatie@havencentrum.be. We proberen je bericht zo snel mogelijk te behandelen. Van zodra de nieuwe datum is ingepland, sturen we je een nieuwe reservatielink. Je reservatie is definitief nadat je via deze link de definitieve datum hebt bevestigd.

In afwachting van jullie heropstart wil ik mijn leerlingen alsnog de haven laten leren kennen. Welk alternatief aanbod voor in de klas kan ik raadplegen?

Breng de haven toch nog naar je leerlingen, op een even leerrijke manier, met ons lesmateriaal. We hebben ons aanbod overzichtelijk per graad voor je opgelijst. Veel lesplezier!

Hoe kan ik op de hoogte blijven van jullie plannen en aanbod?

Wil je op de hoogte blijven? Als je je inschrijft op onze nieuwsbrief ‘Haven in de Klas’, krijg je ons nieuws als eerste. Je kan uiteraard ook onze website en socialemediakanalen in de gaten houden – ook via die weg brengen we je zo snel mogelijk op de hoogte. Volg ons dus op Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter.

Ik heb nog een andere vraag. Wat doe ik?

Die beantwoorden we graag! Contacteer ons op info@havencentrum.be.