Nieuw: laat met Port Xpert Shipping de derde graad kennismaken met de internationale handel en logistiek

publish date
15.05.2023

Vanaf oktober telt het Havencentrum een gloednieuwe activiteit voor het 5e en 6e middelbaar: Port Xpert Shipping. Deze daguitstap met een bedrijfsbezoek geeft je leerlingen een unieke inkijk in de boeiende logistiek-coördinerende sector, de haven en zijn jobkansen. Daarnaast kan je ook kiezen voor een begeleide workshop in de klas van een halve dag. Reserveren kan vanaf juni.

Leerlingen spelen spel Port Xpert Shipping

Vandaag testten 22 leerlingen uit de derde graad Economie-Moderne talen, Economie-Wiskunde en handel van avAnt Provinciaal Onderwijs de daguitstap uit. Via interactieve opdrachten en een bezoek aan een bedrijf in de haven van Antwerpen ontdekken ze de diversiteit aan beroepen in de internationale handel en logistiek in deze wereldhaven.

De nieuwe educatieve activiteit is gericht op leerlingen uit de derde graad uit alle domeinoverschrijdende studierichtingen in doorstroom en uit economie- en taalgeoriënteerde studierichtingen in dubbele finaliteit.

Als daguitstap in de haven of als begeleide workshop in de klas

Port Xpert Shipping bestaat in twee formules. Zo kan je kiezen voor de vorm die het beste past in jullie schema.

1. Daguitstap voor totaalbeleving

Wil je je leerlingen volledig onderdompelen in de sector en in het havengebied? Kies dan voor de daguitstap. Ter voorbereiding maken de leerlingen in de klas kennis met de werking van een haven en zijn goederenstromen via het kaartspel Cardgo. De daguitstap zelf start met een kennismaking met de haven van Antwerpen, de verschillende sectoren en beroepen. Daarna krijgen jullie inzicht in de wereldwijde logistieke keten met een educatief bordspel. Ten slotte zien jullie de actie in het echt tijdens een bedrijfsbezoek en krijgen jullie de unieke kans om te 'speeddaten' met medewerkers in uiteenlopende functies.

2. Tijdsefficiënte workshop in de klas

Heb je minder tijd? Om tegemoet te komen aan scholen die niet de tijd hebben om zich te verplaatsen naar de haven, komt Port Xpert Shipping ook naar de klas in de vorm van een workshop. Onder de kundige begeleiding van het Havencentrum gaan de leerlingen een halve dag aan de slag met het bordspel, en kruipen ze zo in de huid van een scheepsagent of expediteur.

Voeling krijgen met relevante studierichtingen en beroepen

Veel producten die we van 's morgens tot 's avonds gebruiken, zijn via de haven gepasseerd. Een hele keten van mensen zorgt ervoor dat die goederen van ergens ter wereld tot bij ons geraken. Zij werken in de logistiek-coördinerende sector. Maar weinig leerlingen uit de 3e graad secundair onderwijs zijn vertrouwd met deze beroepen. Met Port Xpert Shipping maken die jongeren op een originele manier kennis met deze belangrijke sector en boeiende jobkansen. Zo worden beroepen zoals expediteur, douanedeclarant, scheepsagent, customerservicemedewerker en yard planner hopelijk even gekend en gegeerd als eventplanner en marketingmedewerker.

Alle vragen afvuren op een scheepsagent, data-analist of planner

Tijdens het bedrijfsbezoek krijgen de leerlingen een dubbele unieke ervaring: niet alleen krijgen ze een blik achter de schermen van een bedrijf, maar ze mogen ook al hun vragen stellen aan verschillende medewerkers in uiteenlopende functies. Hoe ziet je dag er uit? Wat vind je leuk aan je job? Wat vind je minder leuk? Met welk diploma ben je in die job terecht gekomen? Welke voordelen biedt de sector? Dankzij dit open gesprek krijgen de leerlingen een beeld van verschillende beroepen.

De sector steunt het initiatief

Om dit arbeidsmarktgerichte programma zo authentiek mogelijk te maken werkt het Havencentrum nauw samen met de bedrijfswereld. Zo stelden AET, Euroports en DP World hun deuren open voor de pilootklassen. Maar ook de zes beroepsfederaties die deze sector vertegenwoordigen, ondersteunen het project. Het gaat om Alfaport VOKA, de Algemene Beroepsvereniging voor het Antwerpse Stouwerij- en Havenbedrijf (ABAS), de Antwerpse Scheepvaartvereniging (ASV), FORWARD Belgium, de Koninklijke Belgische Redersvereniging (KBRV) en het Koninklijk Verbond der Beheerders van Goederenstromen (KVBG). Zij hebben het bordspel inhoudelijk mee vormgegeven en de ontwikkeling ervan mee gefinancierd.

Bovendien ondersteunen zij het Havencentrum in de zoektocht naar partnerbedrijven die tweemaal per schooljaar een klas willen ontvangen voor een speeddate. Elk bedrijf dat deel uitmaakt van de logistieke keten en dat ook jonge potentiële werknemers van morgen wil inspireren, kan nog steeds contact opnemen met Havencentrum.

Info & inschrijven