Leerkrachten kijken in primeur binnen in nieuwe locatie Havenstudio aan het MAS

publish date
30.08.2023

De Havenstudio krijgt een nieuwe thuis in een paviljoen aan het MAS. Zo komt deze educatieve STEM-workshop, uniek in Vlaanderen, naar het hartje van de stad Antwerpen. Binnenkort programmeren hier leerlingen van de 1e en 2e graad secundair onderwijs robots van LEGO® Education Solutions om zo een containerterminal te leren automatiseren. Enkele leerkrachten kregen niet alleen de kans om de nieuwe toplocatie in centrum Antwerpen te verkennen, maar konden er ook al zelf enkele programmeeropdrachten uittesten.

Vlotter bereikbaar voor veel scholen

De Havenstudio was voorheen gevestigd in het vroegere Havencentrum in Lillo. Deze locatie was voor veel scholen enkel bereikbaar met een bus, wat de kostprijs stevig opdreef. Met de verhuis naar de nieuwe locatie aan het MAS is de Havenstudio vlotter bereikbaar, zowel in afstand als in aantal transportmogelijkheden om tot daar te komen, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer.

Vandaag kwamen negen nieuwsgierige leerkrachten alvast in primeur een kijkje nemen in de gloednieuwe workshopruimte en ze gingen meteen zelf aan de slag. Onder hen Elvira De Bruyne, STEM-leerkracht in het Sint-Jorisinstituut Bazel. Zij is alvast blij met de betere bereikbaarheid voor haar school en kijkt er alvast naar uit om komend schooljaar de Havenstudio te bezoeken met haar klas: 

“Voor ons is de verhuis van de Havenstudio een schitterende zaak: we kunnen nu met het openbaar vervoer naar hier komen, wat een pak scheelt in kostprijs, en hebben een massa mogelijkheden om de trip ook met andere vakken te combineren.”

Een waaier aan extra mogelijkheden

Havenwereld ontwikkelt voor scholen een erg divers vakoverschrijdend aanbod dat tegemoetkomt aan de noden van het onderwijs. Zo kun je de Havenstudio koppelen aan extra activiteiten in de onmiddellijke nabijheid. Een klas kan bijvoorbeeld een workshop in de Havenstudio eenvoudig combineren met een bezoek aan de tentoonstelling Vracht in het MAS en aan Portopolis. Op die manier kan een klas in één dag werken rond zowel STEM als geschiedenis, economie, aardrijkskunde en meer. Dat maakt deze uitstap nog meer laagdrempelig voor scholen.

Een stap dichter bij de toekomst

Bovendien ademt de voormalige Droogdokkensite bij het MAS, met zijn maritieme erfgoedcollectie, de sfeer van de haven. Met deze nieuwe locatie vestigt de Havenstudio zich nabij het toekomstige belevingscentrum Havenwereld, dat in het voorjaar van 2026 zijn deuren opent op de Droogdokkensite voor scholen en het brede publiek.

Tegelijk wil de Havenstudio jouw leerlingen klaarstomen voor hun toekomst. Automatisering en digitale skills zijn erg belangrijk in tal van jobs en sectoren in de haven, en worden enkel belangrijker in de toekomst. Ze kunnen er zelf programmeren en deze vaardigheden aanscherpen, maar leren tegelijk ook werken in teamverband en ontdekken de haven op een originele manier. Daarmee is deze workshop enig in zijn soort in Vlaanderen.

Iets voor jou en jouw leerlingen?