Aanbod in de kijker: Haven vol Techniek

publish date
06.11.2018

Aan de slag in de haven: ervaar de haven samen met je klas. Al doende leren je leerlingen de beroepen in de haven van Antwerpen kennen. Tijdens de daguitstap Haven vol Techniek voor de eerste graad secundair onderwijs veranderen de leerlingen een halve dag in pijpfitters, vrachtwagenchauffeurs, ladingplanners en kunststofbewerkers. Tijdens het andere dagdeel verkennen ze de Waaslandhaven en de industrie. Een stop aan het Deurganckdok en de grootste sluis ter wereld brengt de haven pas echt tot leven!

“De meeste leerlingen hebben eigenlijk totaal geen idee wat de haven inhoudt en dat kunnen we op één dag veranderen.”

Havencentrum is voor deze technische excursie te gast op GO! Campus Leerhaven. In deze campus kunnen leerlingen en studenten terecht voor een uitgebreid aanbod maritieme opleidingen, van kleuter tot volwassene. Op het terrein voor de school staan een aantal containerklasjes met doe-activiteiten zoals de ladingplanner en pijpfitter. Zo klimmen jongeren er in een echte reddingssloep en vrachtwagen! Daarnaast kunnen de groepen er gebruik maken van de moderne leslokalen. Onder begeleiding van een gids proeven ze van enkele beroepen in de haven. Zo moeten ze in één van de containers zelf een lading kosten-efficiënt plannen. In een andere ruimte leren ze pijpfitten. Opgepast voor lekken!

“In de container moesten we pijpen aan elkaar zetten zodat we er water door konden pompen zonder te lekken. De zon scheen, maar we waren toch bang dat we helemaal nat zouden worden. Gelukkig ging het van bij de eerste keer al goed!”, zegt leerling Sarah.

Terwijl een deel van de groep bezig is in de containers, gaan de anderen binnen aan de slag met kunststof. De gids van het Havencentrum legt hen uit waar het materiaal vandaan komt (de leerlingen zien de fabrieken tijdens de havenrondrit), hoe het gemaakt wordt en wat je er allemaal mee kan doen. Daarna gaan de jongeren zelf aan het werk met een warmtebron en kleurrijk gerecycleerd plastic waarmee ze smartphonehouders en fotokaders maken. De meeste leerlingen zijn heel enthousiast over het resultaat en nemen ze trots mee naar huis.

Enkele leerlingen plooien een gsm-houder van gerecycleerd plastiek

Theorie wordt praktijk

“De samenwerking met Campus Leerhaven is echt een meerwaarde, het is een heel toffe locatie.”, zegt Ilse Van Eetvelde, leerkracht techniek van het IMS Borgerhout. De school neemt de leerlingen al jaren mee naar de ‘Haven vol Techniek’ en is dus vaste klant bij het Havencentrum. “Het is soms moeilijk om iets concreet uit te leggen of te laten zien in de klas.”, gaat Ilse verder. “Daarom is deze excursie zo belangrijk: ze zet onze theorie uit het leerplan om in de praktijk. De leerlingen leren uit de eerste hand hoe het er écht aan toe gaat. De meesten onder hen hebben eigenlijk totaal geen idee wat de haven inhoudt en dat kunnen we op één dag veranderen.”

Tijdens de rondrit verbazen de meeste leerlingen zich enorm over de omvang en activiteiten van de haven. Ze kijken hun ogen uit en kunnen eindeloos vragen stellen aan de gids die hen begeleidt. "We zagen de olifanten aan het werk en stopten aan een grote containerterminal, dat was echt indrukwekkend!”, zegt een leerling. “Ik wist niet dat er zóveel containers en auto’s in de haven waren. Het is veel groter dan ik dacht!”  

“De leerlingen hebben heel wat opgepikt.”, zegt leerkracht aardrijkskunde Nadia Peeters (IMS Borgerhout). “Vaak zien ze de haven tijdens deze excursie voor het eerst van dichtbij. Het was een lange dag, maar wel heel afwisselend. Zo’n uitstap is door de busrit iets duurder, maar we doen het toch elk jaar. Het is echt de moeite waard en biedt een sterke combinatie van techniek en aardrijkskunde.”

Ook op stap in de haven? 

Wil jij met jouw klas ook de ‘Haven vol Techniek’ ontdekken? Meer informatie over de excursie en het andere aanbod voor de eerste graad secundair onderwijs vind je bij Voor scholen > eerste graad secundair onderwijs.

Je kunt deze daguitstap in de haven ook meteen boeken via het reservatieformulier.

Haven vol Techniek komt tot stand dankzij de steun van Talentenfabriek en Talentenstroom.

Volgende van de detaillijst