Leerlingen worden EU- en havenexperten

publish date
13.03.2023

Tijdens workshop EUropa Xpert en een rondvaart leren leerlingen van het 5e en 6e leerjaar alles over de Europese Unie en de haven van Antwerpen in het Havenhuis en aan boord van het schip de Themis 2.

Van 13 tot 17 maart 2023 organiseert Europa Direct provincie Antwerpen de interactieve workshops EUropa Xpert in het Havenhuis. Leerlingen van het 5e en 6e leerjaar volgen in het ene dagdeel deze workshop en in het andere dagdeel gaan ze op havenrondvaart met het Havencentrum. Aan het eind van de dag keren de leerlingen als EU- én havenexperten terug naar school. De deelnemende scholen komen uit Antwerpen, Schoten, Niel en Rijmenam.

Leerlingen tijdens workshop EUropa Xpert met thema haven 2023

Debatteren als jonge ministers

Tijdens de workshop EUropa Xpert, georganiseerd door Europa Direct, komen leerlingen meer te weten over het ontstaan van de Europese Unie, de werking van de Europese ministerraad en het Europees Parlement. Door middel van een rollenspel debatteren en stemmen de leerlingen naderhand zelf als minister van een Europese lidstaat op een wet over een verbod op plastic zakjes. Als afsluiter volgt er een quiz.

De informatie van EUropa Xpert is helemaal op kindermaat, zodat leerlingen op hun eigen niveau de EU kunnen ontdekken. Tegelijk doen ze een heleboel vaardigheden op. Ze gaan bijvoorbeeld in een rollenspel als Europarlementariërs aan de slag met de Europese begroting. Hierbij leren ze discussiëren, overleggen en verschillende belangen afwegen om tot overeenstemming te komen.

Rondvaart tijdens Europaweek in de haven 2023

De haven ontdekken vanop het water

De leerlingen krijgen niet enkel een Europees bad maar worden ook ondergedompeld in de wondere wereld van de haven van Antwerpen. Want die is van groot economisch belang voor onze provincie en zelfs voor Europa. Het is dus de ideale plaats voor een workshop over de Europese Unie. Tijdens deze daguitstap ervaren de leerlingen daarom de enorme impact op hun dagelijkse leven van zowel de Europese Unie als de haven van Antwerpen. Zo ondervinden ze bijvoorbeeld dat hun favoriete snacks en tal van consumptiegoederen dankzij de haven bij hen terechtkomen.

Dat alles en meer leren ze tijdens onze havenrondvaart door de dokken voor de 3e graad lager onderwijs. Die excursie is vorig jaar nog grondig vernieuwd, onder meer met een digitale havengame en een nieuw interactief lespakket. Onderweg zijn er dus verschillende activiteiten zodat ze zich geen seconde vervelen. Aan dek ontdekken ze bijvoorbeeld hoe de haven er in het echt uit ziet, ze gaan ze op bezoek in de stuurhut bij de kapitein, en in de tablethoek ontdekken de leerlingen met behulp van mini-games welke weg goederen uit een ander werelddeel via de haven van Antwerpen afleggen tot bij hen thuis.

Wil jij ook eens deelnemen?

Europa Direct reist het hele schooljaar door de provincie met een educatief aanbod voor de derde graad van het basisonderwijs. Door deel te nemen aan deze Europaweek doen de leerlingen op een interactieve manier basiskennis op over het ontstaan en de werking van de EU.

Alle Europaweken van dit schooljaar zijn volzet, maar op de pagina van Europa Direct provincie Antwerpen vind je in de loop van mei de themaweken voor volgend schooljaar. Hou hun webpagina dus in de gaten. Tip: wees er wel snel bij, want dit aanbod is snel volzet.

En kies je voor het thema haven?

Dan krijg je les in het iconische Havenhuis van Zaha Hadid. In de voor- of namiddag maak je een havenrondvaart met je klas. Tijdens die 2 uur durende rondvaart door de Antwerpse dokken zien de leerlingen de haven van dichtbij in actie. Onderweg ontdekken de kinderen ook alle hoeken van het schip, gaan ze in gesprek met de kapitein en gaan ze zelf aan de slag met opdrachtjes en digitale mini-games. Bovendien leren ze waar hun favoriete speelgoed en eten vandaan komen en hoe al die goederen tot bij hen thuis geraken. Onze gids leidt alles in goede banen.

Wil je meer weten over wat jullie aan boord zoal te wachten staat? Of misschien wil je op rondvaart (boekbaar vanaf juni) los van EUropa Xpert? Of zoek je gratis lesmateriaal voor je klas van de 3e graad?