Neem je studenten en werkzoekenden virtueel mee achter de schermen van havenbedrijven

publish date
23.02.2021

Op zoek naar een digitaal alternatief voor een excursie in de haven van Antwerpen? Voortaan kunnen hogeschool- en universiteitsstudenten en werkzoekenden een coronaveilig bezoek op maat brengen dankzij de nieuwe virtuele haventour. Dit gloednieuwe alternatief reikt hen zowel een theoretisch kader aan als een unieke inkijk in relevante havenbedrijven in de industriële, maritieme en logistieke sector.

De virtuele haventour duurt 2 uur en start met een grondige inleiding over de haven, haar geschiedenis, werking, sectoren en activiteiten, haar impact op tewerkstelling en het thema duurzaamheid. In het tweede deel begeven de jongeren zich virtueel op het terrein en bezoeken ze bedrijven aan de hand van uniek beeldmateriaal. Met deze digitale excursie wil het Havencentrum studenten uit het hoger onderwijs en werkzoekenden de haven laten ontdekken, ook nu fysieke uitstappen niet mogelijk zijn.

Jongere volgt de virtuele haventour
Jongere beantwoordt een poll tijdens de virtuele haventour

Interactieve ervaring op maat

Om de excursie zo veel mogelijk af te stemmen op het profiel en de opleiding van je studenten krijg je als docent inspraak op de inhoud en zet de gids sterk in op interactie. In samenspraak bepalen we de klemtonen van de theoretische inleiding en de bedrijven die je wenst te bespreken. Zo kunnen we het perfect hebben over de logistieke kant van een industrieel bedrijf voor studenten logistiek, maar evengoed over de technische kant van een logistiek bedrijf voor technici. Maar ook industrie, voedingstoffen of duurzaamheid kunnen de kapstok vormen van de sessie. Bovendien behoudt onze virtuele tour de waardevolle dialoog tussen gids en deelnemer: we zorgen voor de nodige interactiviteit met polls en open vragen en blijven ook na de sessie paraat om vragen te beantwoorden.

De haven zoals je haar nog nooit hebt gezien

Het indrukwekkende video- en fotomateriaal dat bedrijven voor deze virtuele excursie ter beschikking stellen, maakt dit een ervaring die niet onderdoet aan de klassieke rondrit. Sterker nog: je studenten komen zelfs op plaatsen die je tijdens een fysiek bezoek nooit te zien krijgt. Zo zie je bijvoorbeeld hoe een container door de grote kraan wordt opgetild en in het ruim van een containerschip wordt geplaatst op de terminal van DP World. Dankzij dronebeelden kan je de container volgen vanuit een uniek vogelperspectief.

Coronaveilig en efficiënt alternatief

Ten slotte heeft een digitaal bezoek niet alleen als voordeel dat je studenten alsnog coronaveilig een levensechte havenbeleving kunnen genieten met theoretische én veldkennis, maar ook dat je heel wat verplaatsingstijd en -kosten vermijdt en met meer studenten tegelijk kunt deelnemen. Daarom kan deze excursievorm in deze coronatijd en nadien een efficiënt alternatief bieden om tijd en middelen te besparen.

Meer weten?