Havenstudio

Leerlingen werken samen in de Havenstudio

Samen automatiseren je leerlingen een containerterminal uit legoblokjes. Elk team van twee krijgt een eigen uitdaging: een containerschip lossen met een havenkraan, de containers op de terminal verplaatsen met een straddle carrier of een trein afladen met een reach stacker. De robots, die ze zelf aansturen met het programmeerplatform van LEGO® Education, brengen zo het containerverhaal in beeld. Een ideale STEM-activiteit dus, in een havenjasje.

De workshop duurt 2,5 uur en wordt begeleid door een van onze gespecialiseerde educoaches. Je kunt deze activiteit boeken voor de eerste en tweede graad secundair onderwijs.

Waarom is de Havenstudio iets voor jou?

 • Verfijn je programmeervaardigheden tijdens deze unieke STEM-workshop.
 • Sleutel aan soft skills zoals samenwerken en probleemoplossend denken.
 • Vergaar inzicht in de logistieke werking van de haven, die een grote impact heeft op ons dagelijkse leven
 • Nieuwe locatie, zelfde beleving: De Havenstudio heeft vanaf schooljaar 2023-2024 een nieuwe thuis gekregen aan het MAS, in het hartje van de stad Antwerpen. Dit brengt heel wat voordelen met zich mee:
Nieuwe locatie Havenstudio aan MAS
 • De workshop is nu ook vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Bekijk de meest efficiënte route vanaf je startpunt tot aan het Eilandje op de website www.slimnaarantwerpen.be.
 • Combineer de Havenstudio van een halve dag eenvoudig met andere activiteiten in de stad Antwerpen om er zo een dagvullende uitstap van te maken: kom bijvoorbeeld nog veel meer te weten over de haven in het MAS (Expo Vracht) (gratis voor scholen), leer de haven interactief kennen met een VR-bril en augmented reality tijdens een uitgebreider bezoek aan Portopolis (gratis) of volg de bewogen reis van landverhuizers in het Red Star Line Museum. Zo kan je in één dag werken rond zowel STEM als geschiedenis, economie, logistiek, aardrijkskunde en meer.

Neem een kijkje in onze Havenstudio

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Met welke software werk je?

Je leerlingen gaan bij ons aan de slag met de software LEGO® Mindstorms® Education EV3 Classroom. Die is gebaseerd op de grafische programmeertaal Scratch.

Werk je in de klas nog met de vorige versie van de software (LEGO® Mindstorms® Education EV3)? Helemaal niet erg, jouw leerlingen weten al wat programmeren is en zullen de nieuwe software na enkele tellen onder de knie hebben. We hebben dit met succes uitgetest bij verschillende klassen. Contacteer ons gerust als je hier nog vragen over zou hebben.

Praktische info

 • Doelgroep: 1e en 2e graad secundair onderwijs (leerlingen hebben voorkennis van eender welke visuele programmeertaal, zoals Scratch)
 • Prijs: 7 euro per leerling (min. 140 euro per groep)
 • Duur: Workshop: 2,5 uur (halve dag)
 • Data: elke dinsdag, donderdag en vrijdag om 9.30 of 12.45 uur.
 • Capaciteit: maximaal 24 leerlingen per workshop
 • Verplichte voorbereiding: Bereid je leerlingen voor met het voortraject.
 • Nodige begeleiding: minimaal 1 leerkracht per 20 leerlingen. Tijdens deze workshop moet er minstens 1 begeleider aanwezig zijn die goede kennis heeft van een visuele programmeertaal ter ondersteuning. We verwachten dat deze leerkrachten een actieve ondersteunende rol vervullen tijdens de activiteit.
 • Locatie: Hanzestedenplaats 23, 2000 Antwerpen. In het meest zuidelijke paviljoen naast het MAS op het Eilandje in centrum Antwerpen.
 • Bereikbaarheid:
 • Met tram & bus: Tramlijnen 7, 1 en 24 en buslijn 17 hebben haltes in de buurt van het Eilandje. Voor de dienstregeling, kijk op www.delijn.be.
 • Met de trein vanuit Antwerpen Centraal: neem in metrohalte Diamant lijnen 9 of 15 richting Linkeroever tot aan halte Meir. Verlaat het premetrostation aan de uitgang 'Sint-Katelijnevest' en neem bovengronds tram 7 bovengronds tot op het Eilandje (halte 'MAS'). Raadpleeg de dienstregeling van de treinen op www.belgiantrain.be.
 • Met DeWaterbus: Stap af aan halte 'Steenplein' en wandel naar het Eilandje (ca. 20 mins). De tarieven en dienstregeling vind je op www.dewaterbus.be.
 • Met de fiets: Op het Eilandje zijn er ruim voldoende fietsenstallingen en er zijn ook Velo-stations in de buurt.
 • Met de bus: Laat je afzetten op een rustige locatie, zoals de Sint-Aldegondiskaai. Bussen kunnen daarna doorrijden naar bijvoorbeeld de d’Herbouvillekaai waar ze gratis kunnen staan tot ze je groep terug komen oppikken.
 • Lunch: je mag picknicken in het MAS in de gangen (de ‘boulevards’) en boven op het dak met panorama. Picknickdekens zijn verkrijgbaar aan het onthaal.
 • Belangrijke informatie: Neem vooraf zeker onze afsprakennota grondig door met alle bijkomende regels en afspraken.

Beschikbare data - Reserveer je workshop

De workshop vindt plaats op vastgelegde data. Via onderstaande knop kan je de beschikbare data bekijken en je workshop vastleggen. Hulp nodig met de reservatie? Bekijk hier de handleiding. Heb je nadien nog vragen, contacteer ons gerust via reservatie@havencentrum.be.

Nieuw: bereid je workshop voor met dit kant-en-klare voortraject

Om je leerlingen vlot voor te bereiden op de workshop in de Havenstudio hebben we voor jou een voorbereidend lesmateriaal ontwikkeld met een kant-en-klare doe-opdracht. Je laat hen kennismaken met de programmeersoftware en met de haven.

Zo weet je zeker dat je leerlingen de nodige voorkennis hebben van de software en kan je met een gerust hart op uitstap vertrekken. Bovendien bouw je hiermee een extra leermoment in, waardoor de inzichten over programmeren en de containertrafiek beter blijven hangen. 

Om de workshop vlot te laten verlopen verwachten we dat je deze les hebt gegeven vóór je bezoek aan de Havenstudio. 

Nieuwe locatie Havenstudio aan MAS binnen