Jonge werkzoekenden worden wegwijs op de arbeidsmarkt tijdens eerste jobdag van het Havencentrum

publish date
23.03.2021

Om schoolverlaters en jonge werkzoekenden met interesse in de haven te helpen bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt organiseert het Havencentrum in samenwerking met Travi op 23 maart voor de allereerste keer een havenjobdag. Zeven deelnemers doorlopen tijdens deze digitale editie workshops om zelfkennis te verwerven, jobs in de haven te leren kennen, te solliciteren en zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Daarna testen ze hun nieuwe skills uit tijdens gesprekken met uitzenders.

Jonge werkzoekende volgt de online havenjobdag

De haven van Antwerpen, daar valt op de arbeidsmarkt heel wat te beleven. Maar welke havenjobs passen bij mij? En hoe stel ik me succesvol kandidaat? Dat hebben zeven jonge werkzoekenden ontdekt tijdens de allereerste jobdag van het Havencentrum en Travi.

Gevarieerd programma: interactieve workshop met testsessie Job Discovery Lab

Tijdens drie interactieve sessies stomen we de deelnemers klaar voor hun zoektocht naar een job in de haven die aansluit bij hun profiel:

  1. Verhoog je inzicht in jezelf: welke job past bij jouw verwachtingen en werkwaarden?
  2. Soft skills en sollicitatietips: hoe solliciteer je voor die jobs? Hoe bereid je je goed voor op een job in de haven?
  3. Job Discovery Lab: ontdek de diversiteit aan havenjobs, de jobs die bij jou passen en wat je van die jobs mag verwachten (lonen, werkuren, rol, etc.)

Daarna komen vijf interimkantoren met openstaande vacatures in en rond de haven hun vacatures kort voorstellen. De deelnemers kunnen hun verworven kennis en vaardigheden dus meteen in de praktijk brengen en contact leggen met de uitzendconsulenten. Zo verkleinen we de drempel tussen training en sollicitatie.

Kortom: aan het einde van de dag weten ze welke jobs in het Antwerpse havengebied bij hen passen én hebben ze de tools in handen om zich daarvoor actief kandidaat te stellen.

Een samenwerking met Travi

Het Havencentrum wil meer inzetten op de arbeidsmarkt. Daarom ontwikkelen we educatieve programma’s voor schoolverlaters en jonge werkzoekenden, waaronder het Job Discovery Lab. In dat kader slaan we de handen in elkaar met arbeidsmarktgerichte organisaties, zoals Travi. Travi is de paritaire organisatie en het centraal infopunt van en voor de uitzendsector en heeft heel wat ervaring in opleidingen voor uitzendkrachten en –kandidaten. Zo organiseren ze meermaals per jaar Welqome Days rond verschillende thema’s en sectoren. Voor deze haveneditie bundelen zij de krachten met het Havencentrum.

Digitaal in het voorjaar, fysiek in het najaar

Wegens de coronamaatregelen vindt de jobdag digitaal plaats. In het najaar hopen we hier een fysiek gevolg aan te kunnen geven, indien de gezondheidssituatie dit veilig toelaat.

Ook interesse in een gratis JDL-testsessie?

We zijn altijd op zoek naar testgroepen van 17-26 jaar oud. Momenteel zoeken we nog een klas uit het 6e jaar TSO, Se-n-Se of BSO of uit het 7e jaar BSO.