Dompel je leerlingen onder in de haven met educatief kaartspel Cardgo

publish date
19.11.2020

Cardgo zorgt ervoor dat jongeren uit de derde graad secundair onderwijs de haven van Antwerpen spelenderwijs kunnen beleven in de klas. Met slechts één set spelkaarten kan je de hele werking van de haven uitleggen, van de behandeling van goederen tot en met de diversiteit aan beroepen en talenten. Nu de buitenschoolse activiteiten omwille van COVID-19 zijn opgeschort, biedt dit educatieve spel een goed alternatief.

Jongeren spelen het Kaartspel van Cardgo
Via het Kaartspel van Cardgo ontdekken jongeren de werking van de haven en de weg die goederen afleggen

Lesvoorbereiding in een origineel jasje

Voortaan is er geen klassieke lesvoorbereidingsbundel meer nodig als instap in het thema haven voor de derde graad secundair onderwijs, maar wel een origineel kaartspel. Je daagt je leerlingen uit om de vaak onbekende activiteiten en jobkansen in de haven van Antwerpen te ontdekken. Bovendien ervaren ze de enorme impact die de haven elke dag heeft op hun eigen leefwereld, van hun favoriete snack tot dat nieuwe paar sneakers.

Kant-en-klaar en toch flexibel inzetbaar

Eén compact doosje biedt meer dan enkel een spel: je beschikt over vijf uitgewerkte educatieve activiteiten met elk hun eigen focus en werkvorm:

 • het Kaartspel (waarin vier teams hun eigen haven bouwen);
 • de onderzoeksopdracht The Flow (waarin elk duo aan de hand van een online tool de weg volgt die een product aflegt);
 • drie Beroepenspelletjes (waarin de leerlingen ontdekken welke typische en onverwachte havenberoepen er bestaan).

Je kiest zelf welke opdrachten je integreert in je les op basis van de interesses en vaardigheden van je leerlingen, de beschikbare tijd en je eigen stijl.

Bovendien is elke activiteit erop gericht om een brede blik op de haven te werpen met haar verscheidene sectoren. Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Hierdoor is het lesmateriaal relevant voor elke studierichting en flexibel inzetbaar, zowel vakoverschrijdend als voor uiteenlopende specifieke vakken: economie, PAV, logistiek, lassen, etc. Het lesmateriaal vormt een goede instap, waaraan leerkrachten nadien hun eigen leerdoelen kunnen knopen.

Snel voorbereid dankzij het vele ondersteunende materiaal

Alle activiteiten zijn snel voorbereid dankzij het uitgebreide ondersteunende materiaal, voor leerkracht én leerling: een online lerarenplatform met een handleiding per spel, heldere voorbereidingsinstructies en lestips, geanimeerde instructievideo’s, een online leerlingentool voor de onderzoeksopdracht, extra printbaar materiaal én zelfs een handig spiekbriefje.

Meer beleving én meer leerpotentieel

De ontwikkeling van Cardgo kadert in de evolutie van het Havencentrum van een klassiek educatief centrum naar een organisatie die volop inzet op een gezonde balans tussen leren en beleven. Dit lesmateriaal combineert tactiele, digitale en verhalende lesmethoden en is zowel coöperatief als competitief. Door niet alleen het hoofd maar ook het hart van jongeren te raken blijft de educatieve boodschap écht plakken.

Coronaveilig alternatief

Cardgo is in de eerste plaats ontwikkeld als voorbereiding op een fysieke excursie in het havengebied, maar kan ook onafhankelijk van een havenbezoek een meerwaarde bieden in de klas. Daarom is het spel ook beschikbaar als los klaspakket, indien je wel het materiaal wil gebruiken als aanknopingspunt voor je les over de haven, maar een excursie niet mogelijk is. Zeker in deze coronatijd is dit, met mondneusmaskers en een goede handhygiëne, een interessant alternatief om je leerlingen alsnog een meer levensechte en veilige les te bieden.

Praktische info

 • Alle info: op www.cardgo.be
 • Periode: vanaf nu beschikbaar
 • Demosessies: van zodra die corona-proof kunnen plaatsvinden.
 • Hoe ontvang jij jouw Cardgo-set?
  • Voortaan krijgen scholen die voor de derde graad secundair onderwijs een excursie reserveren automatisch Cardgo-speldozen toegestuurd. Heb je al gereserveerd voor een excursie in 2021? Dan kan ook jij hierop rekenen.
  • Wil je Cardgo inzetten in je les, los van een excursie? Dat kan! Voor €30,00 kan je een klaspakket bestellen met drie speldozen en toegangscodes tot de online tools.