Havencentrum viert 30ste verjaardag met blik op de toekomst

publish date
04.10.2018

Op 3 oktober verzamelden tweehonderd partners, gidsen, medewerkers en bedrijven in De Ark om de 30ste verjaardag van het provinciaal Havencentrum in stijl te vieren. Er werd kort teruggeblikt naar het verleden, maar het waren vooral de toekomstplannen en de nood om te groeien die centraal stonden.

Terwijl de genodigden de zaal van De Ark instromen laat de stralende herfstzon zich van haar beste kant zien en varen de vrachtschepen voorbij op de vrolijk schitterende Schelde. Presentatrice Roos Van Acker nodigt achtereenvolgens Ludwig Caluwé, Marc Van Peel, Nadia Werkers, Stephan Vanfraechem, Marc Beerlandt en Rudi De Meyer uit aan haar tafel, afgewisseld met leuke filmpjes.

“We blijven focussen op de schoolgaande jeugd en willen hen van binnenuit in contact brengen met de haven en wijzen op potentiële jobs en opleidingen die hen voorbereiden op een carrière.”, zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé van provincie Antwerpen. “Onlangs hebben we de kaap van een miljoen bezoekers gerond, maar de ambitie ligt veel hoger: we willen álle Vlaamse jongeren bekend maken met de haven.”

Filmpje: 1 miljoenste bezoekers ontdekken en proeven van de beroepen in de haven.

“Mensen moeten de haven graag zien.”

Afgelopen september vonden de eerste Havenlandklassen plaats, waarbij jongeren meerdere dagen doorbrengen in de haven met de focus op industrie, natuur, talenten, ontwikkeling en nieuwe technologie. “We willen leerlingen onderdompelen in de realiteit van de haven.” zegt Marc Van Peel, voorzitter van Havenland en het Havenbedrijf. “Vaak zien ze een mysterieus kluwen als ze daar aan denken en dat kan het Havencentrum ontwarren. Op die manier zorgen ze ervoor dat jongeren de juiste studie en job kiezen. De Antwerpse haven is de belangrijkste motor is van de Vlaamse economie dus het maatschappelijk draagvlak is ontzettend belangrijk. Om nieuwe investeringen te kunnen toen en uit te breiden moet er een hart zijn voor de haven, mensen moeten ze graag zien.”

Filmpje: Havenlandklassen? Ontdek wat de leerlingen en leerkrachten van GTI Beveren ervan vonden,

Gezocht: alle profielen

Omdat havenbedrijven vaak onbekend zijn als werkgever komen (technologisch) hooggeschoolden er niet altijd terecht. Nadia Werkers, manager Platform Industrie bij Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland is hoopvol: “Managerial en technologische diploma’s worden steeds meer op gelijke waarde geschat en dat is heel belangrijk voor jongeren. Bedrijven geven nu zelf opleidingen en scholen doen hun best om de kloof te dichten, die rol kan het Havencentrum mee vervullen.”

“We hebben niet enkel dokwerkers en technologen nodig, maar ook administratief personeel en nog veel meer.”, vult Stephan Vanfraechem van Alfaport aan. “We willen mensen goesting doen krijgen in jobs en zijn dan ook heel blij dat het Havencentrum die rijkdom nu nog meer in beeld brengt. De klassieke vijver is stilaan leeggevist dus we moeten breder kijken en ons openstellen voor meer diversiteit in diploma’s en achtergrond.”

Filmpje: Volg een klas op stap in de haven.

Nood aan nieuwe middelen

Begin 2019 opent de Lego Haven Studio in het Havencentrum. Daar zullen jongeren hun eerste stappen kunnen zetten in programmeren door containers via producenten door de haven naar de consument te brengen. Mark Beerlandt, directeur van MSC, zegt dat er veel nood is aan nieuwe middelen: “In deze tijden is het niet gemakkelijk om jongeren aan te trekken. We hebben naast de klassieke functies ook communicatieve, getalenteerde zakenmensen nodig. Daarom is het belangrijk dat ondernemers aantrekkelijk en zichtbaar zijn. Het Havencentrum kan zeker helpen met dat imago, maar het is een gedeelde verantwoordelijkheid met de talentenhuizen en de bedrijven zelf.”

Filmpje: Ontdek hoe jongeren zullen programmeren in onze Lego Haven Studio.

Om de feestelijke presentatie af te sluiten nodigt Roos Van Acker opnieuw gedeputeerde Ludwig Caluwé uit aan tafel, deze keer in gezelschap van de directeur van het Havencentrum Rudi de Meyer. “Er is heel wat in beweging en we brengen systematisch overal een enorme belevingsfactor in.”, zegt De Meyer. “Daarnaast hopen we ook dat de haven niet bang is voor diversiteit en willen we bepaalde doelgroepen meer aanspreken. De werkloosheid in Antwerpen ligt hoog. Door krachten te bundelen kunnen we daar met de haven een groot verschil maken.”

Mooie perspectieven

Als alles goed gaat opent in 2023 het gloednieuwe interactieve Havencentrum op de droogdokkensite. “Tegen dan zijn alle excursies volledig vernieuwd.”, zegt De Meyer. “In afwachting zorgen we voor een interactief gedigitaliseerd parcours in Lillo: toegankelijk, mooi en gericht op beleving. Zo kunnen we jongeren laten voelen hoe ze een impact kunnen hebben op de wereldhandel.”

Na de indrukwekkende lijst bedankingen wordt er nagepraat met een hapje met een drankje. Wie wil kan zelfs ‘spelen’ met het prototype van de Lego Haven Studio! Inge Heirbaut is opleidingshoofd logistiek management bij Karel de Grote Hogeschool en kijkt uit naar nog meer samenwerking: “Je krijgt jongeren enkel enthousiast als je digitale en interactieve methodes gebruikt, dus het is fijn om te zien dat er nieuwe onderwijstechnieken komen. We gaan elk jaar op uitstap met onze eerstejaars en ik hoop dat we ook voor onze andere jaren kunnen samenwerken, en eventueel samen dingen kunnen ontwikkelen. Misschien mogen we wel les geven in het educatief centrum?”

Niet ver daarvandaan staat Kurt Dupon, directeur van Katoen Natie. Het bedrijft werkt al decennia lang samen met het Havencentrum en krijgt geregeld scholen over de vloer. “Het is soms moeilijk om technisch en hoogopgeleid personeel te vinden, maar de toekomstplannen bieden heel veel perspectief. We hebben recent nog beslist om een nieuw project te doen rond talenten, in samenwerking met het Havencentrum en Levanto. Meestal zijn hun initiatieven beter dan die van ons en de perfecte aanvulling op wat we zelf doen.”

Op naar de volgende dertig jaar! 

In beeld

Partnetevent 30 jaar Havencentrum

Volgende van de detaillijst