Partner in de kijker: GO! De Scheepvaartschool gastlocatie Haven vol Techniek

publish date
15.01.2019

Haven vol Techniek laat leerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs op een speelse manier kennismaken met verschillende jobs in de haven . Tijdens dit havenbezoek maakt de groep een halve dag een havenrondrit door de Waaslandhaven. De rest van de dag brengen ze door bij GO! De Scheepvaartschool. Hier kruipen ze in de huid van kunststofbewerkers, pijpfitters en vrachtwagenchauffeurs. Directeur Roel Buisseret is vol lof over de samenwerking en hoopt dat deze maritieme kruisbestuiving nog heel lang mag blijven bestaan: “En misschien zijn er wel leerlingen die na hun bezoek zin krijgen om naar onze school te komen?”

Foto van GO! De Scheepvaartschool

GO! De Scheepvaartschool is in de haven vaak nog bekend onder de oude naam: Cenflumarin. Die veranderde toen ze drie jaar geleden verhuisden van Zwijndrecht/Kallo naar de gebouwen van Campus Leerhaven op Linkeroever. Ze delen die locatie met een kleuterschool, lagere school, Centrum voor Volwassenenonderwijs en internaat. Dat laatste is van oudsher een tehuis voor schipperskinderen en heeft dus een grote connectie met het water, al zijn de leerlingen ondertussen meer gevarieerd.

Spannend en avontuurlijk

Wie interesse heeft in de maritieme wereld kan zijn of haar hart ophalen in De Scheepvaartschool. Het secundair onderwijs wordt er volledig gerespecteerd en alle vakken komen aan bod, alleen gaat het nog net iets verder: “De jongeren leren varen op ons opleidingsschip en ervaren alle aspecten aan boord en op het water.”, zegt directeur Roel Buisseret. “Dat geeft een fantastische meerwaarde omdat het spannend en avontuurlijk is, maar vooral omdat het de klassieke schoolvakken een groter belang geeft.”

“Als je bij ons fysica leert dan koppelen we dat bijvoorbeeld aan de balans van een schip, of de sterkte van de touwen die je gebruikt. Zo doen we dat bij bijna elk vak en dat motiveert de jongeren. In de derde graad van de binnenvaartopleiding werken we met het duaal leersysteem en zijn de leerlingen zelfs zestig procent van de tijd aan boord van een schip. Ook in de zeevaartafdelingen krijgen ze niet alleen een sterke theoretische basis, maar leren ze ook wat ze in de praktijk moeten doen.”

Jongeren aan de slag bij GO! Campus Leerhaven

Win-Win met het Havencentrum

Vroeger gingen de activiteiten van de Haven vol Techniek door bij het Havencentrum Lillo zelf. Om de reistijd korter te maken en in te spelen op de mobiliteit besloot het centrum te focussen op de Waaslandhaven. Daarom sprak het team GO! De Scheepvaartschool aan als partner en ideale uitvalsbasis om de excursie te beginnen en te eindigen. Voor de activiteiten worden hun eigen faciliteiten gecombineerd met die van het Havencentrum, dat bijvoorbeeld een vrachtwagen en drie educatieve containers op de campus plaatste. Daar gaan leerlingen praktisch aan de slag door pijpen te fitten, een lading te plannen of te werken aan een echte ABC-motor.

“Voor de school is het een serieuze meerwaarde dat de containers nu vast onderdeel uitmaken van de campus.”, zegt Roel. “Langs de andere kant kan het Havencentrum ook gebruik maken van onze moderne lokalen en de reddingsboot die hier ligt. We hebben alleen maar lovende woorden voor de samenwerking. De gidsen doen het fantastisch goed en de activiteiten zijn heel nuttig dus wat ons betreft mogen er zeker nog meer excursies komen! En wie weet, misschien zijn er wel leerlingen die na hun bezoek zin krijgen om naar De Scheepvaartschool te komen?”

 

Meer informatie

Interesse in GO! De Scheepvaartschool? Lees er alles over op hun website: http://www.descheepvaartschool.be

Wil je ook wel eens op havenbezoek met GO! De Scheepvaartschool als uitvalsbasis? Meer informatie over Haven vol Techniek vind je onder Voor Scholen > Eerste graad secundair onderwijs > Haven vol Techniek

Volgende van de detaillijst