Jonge Europese ministers debatteren over wegwerpplastic in het Havenhuis

publish date
20.05.2019

Van 20 mei tot 24 mei organiseert Europa Direct voor het eerst samen met het Havencentrum en Port of Antwerp een Europaweek in en om het Havenhuis. Acht klassen uit het vijfde en zesde leerjaar van lagere scholen uit Brecht, Hemiksem, Schoten en Zandvliet nemen er deel aan een rollenspel over de Europese Unie en maken een rondvaart door de Antwerpse haven.

Europese milieuministers stemmen over een verbod op wegwerpplastic

Tijdens een interactieve Europasessie maakt Europa Direct provincie Antwerpen van de leerlingen echte Europa-experts in amper twee uur tijd. Tijdens het rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van de ministers van de lidstaten. Ze discussiëren én stemmen over een wetsvoorstel over de vraag of de EU plastic wegwerpzakjes moet verbieden. De leerlingen maken daarna ook nog een Europese begroting op, alsof ze een Europees parlementslid zouden zijn.

Het thema van deze sessies is bijzonder actueel door de bewustwordingscampagne ‘mei plasticvrij’ en sluit ook aan bij de activiteiten in de Antwerpse haven. De chemiesector neemt daar immers een prominente plaats in. Ze beschouwt het als een topprioriteit om te voorkomen dat de plastic pellets die geproduceerd worden in de haven verloren gaan in het water of op andere locaties. Via het Zero Pellets Project willen de partners er in de toekomst zelfs naar streven om het verlies van deze pellets tot nul te herleiden.

Jonge Europese ministers debatteren over wegwerpplastic in het Havenhuis

De haven van Antwerpen ontdekken

De interactieve Europasessie en het Europese rollenspel vinden plaats in het door Zaha Hadid Architects ontworpen Havenhuis. Daarna nemen medewerkers van het Havencentrum de deelnemers mee op ontdekkingsreis door het havengebied. Europa en de haven van Antwerpen zijn nauw met elkaar verbonden. Hier komen dagelijks producten uit de hele EU toe om in ons land verdeeld te worden of verder te reizen naar andere landen. Het thema plastic sluit dan weer nauw aan bij de activiteiten in het Havencentrum. We hebben hier zelfs plastic gerecycleerd in het pop-up Plastic Lab in februari.

Ook eens deelnemen? 

Europa Direct reist het hele schooljaar door de provincie met een educatief aanbod voor de derde graad van het basisonderwijs. Op enkele dagen van de Europese verkiezingen is de EU ook voor kinderen een bijzonder interessant onderwerp. Ze lezen, zien en horen er dingen over en komen met die vragen naar school. Door deel te nemen aan deze Europaweek doen de leerlingen op een interactieve manier basiskennis op over het ontstaan en de werking van de EU.  Dit is de voorlaatste Europaweek van dit schooljaar, van 10 tot 14 juni vindt er nog één plaats in het Veiligheidsinstituut in Antwerpen.

Op de pagina van Europa Direct provincie Antwerpen vind je vanaf 27 mei de themaweken voor volgend schooljaar. Wees er wel snel bij! De Europaweken zitten heel snel vol.

Kies je voor de haven?

Dan krijg je les in het iconische havenhuis van Zaha Hadid. In de voor- of namiddag maak je een havenrondvaart met je klas. Tijdens deze 2 uur durende rondvaart door de Antwerpse dokken zien de leerlingen de haven van dichtbij in actie. Een gids vertelt de kinderen ondertussen over de verschillende beroepen in de haven. Ze gaan ook zelf aan de slag met doe-koffers vol educatieve spelletjes, zoals de Beroepen-Wie-Ben-Ik. 

Wat je zoal zal doen, tonen we je graag op de pagina voor het lager onderwijs.