Fietsende gidsen in de haven

publish date
12.02.2019

Dikketruiendag staat dit jaar in het teken van de 'klimaatflandriens'. Dat zijn collega's die met de fiets weer en wind trotseren om, in ons geval, op het Havencentrum te geraken. Collega Bert is een fervente fietser, maar er zijn ook verschillende 'fietsende gidsen' zoals Stijn Struyf, Rik Jacobs en Leo Lourdon. Vandaag laten we twee van deze collega's aan het woord: Leo en Rik vertellen over hun passie voor de haven, als gids en waarom ze zo graag al fietsend kilometers vreten op weg naar hun gidsbeurt.

Leo gaf jarenlang les in het Sint-Jan Berchmanscollege en was schooldirecteur. Ondertussen gidst hij al meer dan twintig jaar in de haven. “Ik was al sinds de jaren 60 actief met de schooltjalken. Daarmee deden we met de leerlingen een vijfdaagse tocht van Antwerpen naar Zeeland. Geweldige tijden! Toen ik na mijn pensioen kon starten als gids bij het Havencentrum, heb ik geen seconde getwijfeld.”

foto: 'fietsende gids' Rik Jacobs
'fietsende gids' Rik Jacobs

Haven in verandering

Ook Rik (foto) kon na zijn pensioen (2010) geen afscheid nemen van de haven. Hij werkte er meer dan dertig jaar en gaf les in het avondonderwijs. “Tijdens het fietsen van Sint-Job-in-‘t-Goor naar Lillo valt alle stress van me af.”, vertelt hij. “De haven overvalt je. Er is altijd beweging en vernieuwing. Ik hou van de sfeer die er hangt en wil mensen er mee in contact brengen. En gidsen is natuurlijk een goede manier om mijn hersenen te blijven stimuleren!”

Rik merkt op dat de haven voor veel bezoekers een ver-van-mijn-bed-show is. Vaak kennen ze enkel de verhalen van hun grootvader. Die moest met zware zakken sleuren en vuil werk doen, maar gelukkig is de situatie ondertussen drastisch veranderd. “Ik hoop dat sommigen na een bezoek anders kijken naar de haven en er misschien willen werken. Ze zijn hier constant op zoek naar nieuwe mensen! Hoe sneller kinderen weten wat hun opties zijn, hoe beter. Als we door een grote autoterminal rijden of aan het Deurganckdok staan, dan zie je hun mondjes openvallen van verbazing. Dat vind ik echt leuk om te zien.”

“Gidsen in de haven blijft een avontuur.”

De enorme uitgebreidheid en de voortdurende verandering blijven ook Leo fascineren. “Ik vind het nog steeds fantastisch om met de kinderen naar het kanaaldok te gaan.”, zegt hij. “Daar hebben ze vanop een groot platform een prachtig overzicht over de haven en de verschillende landschappen en sluizen. Ook de massale hoeveelheid containers op de Noordzee- en de Europaterminal spreekt tot de verbeelding. Zelfs ik vind het nog steeds indrukwekkend!” Rik is het helemaal eens met zijn collega. Hij vult aan dat hij ook heel graag in het Ocha komt, het Opleidingscentrum voor Havenarbeiders in de haven van Antwerpen. “Het is geweldig om te zien hoe ze die mensen opleiden. Elke excursie is anders, maar dat maakt het ook boeiend. Gidsen in de haven blijft een avontuur.”

Wanneer Leo vertelt over de steiger in Lillo, de werking van de getijden en de wandeling door Lillo Fort, hoor je de passie naar boven komen. Net als Rik wil hij zijn kennis en ervaring met zoveel mogelijk mensen delen. “Tijdens rondleidingen gaan we er soms vanuit dat leerlingen en leerkrachten een bepaalde basiskennis hebben, maar dat is vaak niet zo. Sommigen zien het verschil niet tussen een binnenschip en een zeeschip, terwijl het voor ons vanzelfsprekend is. Ik hoop dat we daar met de excursies op een leuke manier verandering in kunnen brengen.”