LEGO Haven Studio

Samen automatiseren je leerlingen een containerterminal uit legoblokjes. Elk team van twee krijgt een eigen uitdaging: een containerschip lossen met een havenkraan, de containers op de terminal verplaatsen met een straddle carrier of een trein afladen met een reach stacker. De robots, die ze zelf aansturen met het programmeerplatform van LEGO® Education, brengen zo het containerverhaal in beeld. Een ideale STEM-activiteit dus, in een havenjasje.

De workshop duurt 2,5 uur en wordt begeleid door een van onze gespecialiseerde educoaches. Je kunt deze activiteit boeken voor de eerste en tweede graad secundair onderwijs.

Neem een kijkje in onze LEGO® Haven Studio

Onze software

Sinds schooljaar 2021-2022 gaan je leerlingen bij ons aan de slag met de software LEGO® Mindstorms® Education EV3 Classroom, ter vervanging van de oude (LEGO® Mindstorms® Education EV3). Die nieuwe versie is gebaseerd op de grafische programmeertaal Scratch. 

Werk je in de klas nog met de oorspronkelijke software? Helemaal niet erg, jouw leerlingen weten al wat programmeren is en zullen de nieuwe software na enkele tellen onder de knie hebben. We hebben dit met succes uitgetest bij verschillende klassen. Contacteer ons gerust als je hier nog vragen over zou hebben.

Ontdek aansluitend de haven in 't echt!

Wil je je leerlingen ook meteen tonen hoe de haven – en vooral de containerterminal die ze programmeren – er in het echt uitziet? Dat kan! Boek er een halve dag havenverkenning bij. Op die manier kun je trouwens met een dubbel zo grote groep (nl. twee groepen van elk maximaal 24 leerlingen) deelnemen op één dag.

Praktische info

 • Doelgroep: 1e en 2e graad secundair onderwijs (leerlingen hebben voorkennis van eender welke visuele programmeertaal, zoals Scratch)
 • Duur: 
  • Workshop: 2,5 uur (halve dag)
  • Workshop met havenrondrit: hele dag, waarvan een halve dag workshop en een halve dag havenrondrit
 • Data: elke donderdag en vrijdag om 9.30 of 12.30 uur. Kan je enkel op maandagen of dinsdagen? Geef dit gerust aan met enkele concrete data in het reservatieformulier, dan onderzoeken wij de mogelijkheden.
 • Capaciteit: maximaal 24 leerlingen per workshop
 • Prijs
  • 7 euro per leerling voor de workshop zonder rondrit (min. 140 euro per groep);
  • 10 euro per leerling voor de workshop met havenrondrit (min. 200 euro per groep). Voor die rondrit heb je een bus nodig, die je zelf voorziet.
 • Locatie: Havencentrum, Scheldelaan 444 - haven 621, 2040 Antwerpen (bereikbaarheid)
 • Nodige begeleiding: minimaal 1 leerkracht per 20 leerlingen. Tijdens deze workshop verwachten we een actieve rol en ervaren begeleiding.
 • Belangrijke informatie: Neem vooraf zeker onze afsprakennota grondig door met alle bijkomende regels en afspraken.

Beschikbare data

De workshop vindt plaats op vastgelegde data. In onderstaande kalender kan je de beschikbare plaatsen per datum op voorhand nagaan. Let wel, de data zijn onder voorbehoud van eventuele aanpassingen. Geef daarom bij je boeking je voorkeursdatum en twee alternatieve data op. Staat je voorkeursdatum er niet bij? Dan is deze helaas niet (meer) beschikbaar.

© Senne Van Loock