Lesinspiratie uit de haven

Lesinspiratie voor het secundair onderwijs

Natuur in de haven

Wist je dat een van de grootste en mooiste grootste rietmoerassen van Vlaanderen pal tussen de bedrijven in de haven van Antwerpen ligt? Sommige natuurgebieden zijn er al heel lang, andere zijn ontstaan door de groei van de haven, zoals de rietvelden rond Kallo. We zetten dan ook met veel plezier deze parel langs de Schelde in de kijker!

Containerreuzen

"Het grootste containerschip ter wereld grootste containerschip ter wereld komt naar de haven van Antwerpen" of "De Marseille Maersk en de Manchester Maersk komen langs in Antwerpen", lees je in de krant. Liefst nog vergezeld van termen als megamaxschepen, de AE7/Condor Service of maidentrip. Maar wat moeten we ons hierbij voorstellen? Kan ik hier ook wat mee in je les? Absoluut! We geven graag tips hoe je dat doet.

Hoe geraakt mijn appel tot bij mij? Dankzij de juiste modal split van de Antwerpse haven!

Eén van de troeven van de Antwerpse haven is de strategische ligging ongeveer 80 km landinwaarts. Dat maakt dat we reeds met zeeschepen heel dicht tot bij de eindbestemming - de consument en bedrijven - van vele van de goederen kunnen varen. Van hieruit vertrekken dagelijk vrachtwagens, treinen en schepen vol goederen richting consument. In dit artikel geven we je graag wat meer uitleg over de huidige modal split en de Antwerpse ambities.

Lesinspiratie voor het lager onderwijs

Wat hebben pannenkoeken en de haven met elkaar gemeen? 

Wat heeft een ei gemeen met 'ruwe aardolie'? Of hoe leg ik uit dat bloem eigenlijk gewoon een halffabricaat is? Maak de verschillen tussen een basisproduct, een halffabricaat en een afgewerkt product duidelijk aan je leerlingen. Hoe? Door samen pannenkoeken te bakken!