Havenrondvaart nog interactiever

publish date
09.03.2018

Tijdens een rondvaart in de Antwerpse dokken zie je overal activiteit. Denk maar aan dokwerkers die laden en lossen op de kaai, torenhoge stapels containers in alle kleuren en indrukwekkende zeeschepen. Nieuw is dat kinderen door het gebruik van filmpjes op tablets ondertussen ook kunnen zien wat er áchter de schermen gebeurt. Tel daarbij de all-in lesvoorbereiding (het Havencentrum doet het werk voor jou!) en opdrachten aan boord en je hebt een leuke, interactieve en leerrijke uitstap in onze wereldhaven. Vaart jouw klas ook mee?

“We kunnen alles wat we jongeren willen leren in real life laten zien.”, zegt verantwoordelijke Liesbet. “En door de tablets tonen we nu ook wat normaal verborgen is. Zo is er bijvoorbeeld een filmpje waarop je duidelijk kan zien hoe droogdokken werken: hoe het water weggaat, hoe het schip droog komt te staan, hoe eraan gewerkt wordt en hoe het water terugloopt.”

Lesvoorbereiding: check!

Om het gemakkelijker te maken voor leerkrachten heeft het Havencentrum een kant-en-klare les uitgewerkt die je als leerkracht kan gebruiken als voorbereiding in de klas. Het nieuwe materiaal is gemaakt op maat van de moderne school en als leerkracht hoef je het alleen maar even door te nemen voor je start. In het pakket vind je een klassikale inleiding om de haven te situeren, gevolgd door een hoekenwerk waarbij kinderen in groepjes de leerstof ontdekken op een leuke, speelse en activerende manier. Zo komen er al wat nieuwe begrippen aan te pas en leren ze op voorhand wat een haven is en doet. Om af te sluiten is er een quiz en een klassikaal reflectiemoment om de kennis te testen. “We merken dat het voor kinderen soms zware materie is tijdens een excursie, zeker met de nieuwe begrippen. Door de voorbereiding in de klas kunnen ze meer genieten van de uitstap en blijft er meer hangen.”

Combinatie tussen kijken en doen

In twee uur tijd vaart de boot een lus die vertrekt en aankomt aan het Kattendijkdok. “Tijdens de heenweg staan de kinderen buiten, kijken ze rond en krijgen ze uitleg van de gids. De gids ondersteunt zijn verhaal met een tablet waarop hij foto’s en filmpjes van achter de schermen van het havengebeuren zal kunnen tonen.”, zegt Liesbet. “Op de terugvaart gaan ze in het schip aan de slag met doe-koffers, waarin spelletjes zitten die alle nieuwe begrippen en kennis nog eens vastzetten. Denk bijvoorbeeld aan een puzzel, wie-ben-ik, een code die ze moeten kraken en de nieuwe opdracht: een schema vervolledigen met magneetjes. Het voorbije schooljaar waren leerkrachten heel enthousiast over de koffers dus die blijven zeker aan boord.”

Plan je rondvaart

Wil je ook de haven ontdekken met je klas? Meer informatie over het programma en het lesmateriaal vind je bij: Voor Scholen > Lager onderwijsDe boot vaart vanaf 5 maart elke werkdag uit, behalve woensdag, om om 9.30 uur en om 12.30 uur. Reserveren is noodzakelijk en kan via dit formulier.

Scholen uit stad Antwerpen kunnen voor kinderen in het 5de en 6de leerjaar een eenmalig havenvignet aanvragen waardoor de stad de rondvaart betaalt. Zo wil Antwerpen alle leerlingen de kans geven om de wereldhaven te bezoeken.

Inschrijvingsformulier Havenrondvaart

We kijken er alvast naar uit om jou en je leerlingen te begeleiden.

Tot binnenkort!

Volgende