Ontdek de Haven in Landschappen

publish date
15.02.2018

Reis mee langs de verschillende landschappen in de Antwerpse haven en zet de leerplandoelstellingen aardrijkskunde om in de realiteit. Je staat naast een gigantische containerterminal, het tot de verbeelding sprekende dorp Doel en de indrukwekkende sluizen. Om de leerlingen op een leuke manier voor te bereiden is er naast de up-to-date lesbundel een gloednieuwe interactieve webquest

foto zicht op Deurganckdok

Nieuwe route op Linkeroever

Tijdens Haven in Landschappen ben je met je leerlingen een volledige schooldag op stap in de haven. Sinds dit schooljaar kun je kiezen tussen een programma op de rechter- of linkeroever van de haven. Een aantal dingen zie je vanuit de bus, maar er zijn ook stopplaatsen waar je kunt observeren wat er allemaal gebeurt en de haven echt kunt ontdekken. Dat gaat dan onder andere over de industrie, de functies van de haven en het transport met de bijbehorende sluizen en spoorwegen. Zo kijk je uit op een gigantische containerterminal. Met een beetje geluk, sta je zelf naast de grootste containerschepen ter wereld.

Digitale tools: interactieve webquest en apps

Om de uitstap op een leuke manier voor te bereiden, voorziet het Havencentrum een webquest die ongeveer een lesuur duurt. Aan de hand van de website, de filmpjes en opdrachten gaan leerlingen aan de slag om de excursie voor te bereiden. Zo moeten ze bijvoorbeeld zelf nadenken over de voor- en nadelen van verschillende transportmiddelen. Elk proces van de haven, komt zo al eens aan bod. Op het einde vragen we aan de kinderen om een aantal applicaties te downloaden voor ze op excursie komen. Als leerkracht kan je dan ook afspraken maken over het gebruik van smartphones tijdens de uitstap.

Eindtermen en ontwikkelingsdoelen: meer dan aardrijkskunde

Naast het kennisluik zet Haven in Landschappen ook in op de vaardigheden van de leerlingen. Met behulp van apps op hun smartphone leren ze bijvoorbeeld te bepalen waar ze staan en wat de coördinaten zijn. De excursie is gericht op de eindtermen en ontwikkelingsdoelen aardrijkskunde, maar ook leerkrachten vanuit wetenschappelijk werk en socio-economische initiatie vinden raakpunten.

Meer informatie

Voor meer informatie over Haven in Landschappen kan je terecht op: Voor scholen > 1ste graad SO > Haven in Landschappen
De webquest vind je hier: www.haveninlandschappen.be

Volgende van de detaillijst